Ten opzichte van 2019 heeft de Duitse douane in de eerste negen maanden van 2020 meer procedures ingeleid wegens overtredingen van het ‚Mindestlohngesetz‘ (wet op het minimumloon). In veel gevallen blijkt dat werkgevers het minimumloon vaak niet of te laat betalen. Dat meldt STRICK Rechtsanwälte & Steuerberater uit Kleve (D).
De minimumloonwet regelt de absolute loonondergrens in Duitsland. In veel branches en bedrijfstakken zijn werkgevers verplicht om een hoger uurloon uit te betalen. Voor de volgende branches geldt een strenge documentatie- en meldplicht:
- Afvalverwijdering
- Bosbouw
- Bouwsector
- Expeditie, transport en aanverwante logistieke sector
- Gebouwenreiniging
- Horeca
- Kermissector
- Opbouw en afbraak van beurzen en tentoonstellingen
- Opleiding
- Personenvervoer
- Prostitutiebranche
- Security
- Vleesindustrie
- Zorg
Duitse douane treedt streng op
Nederlandse bedrijven doen er goed aan om zich te verdiepen in de Duitse meld- en documentatieplicht. De Duitse douane treedt streng op. Indien Nederlandse bedrijven in Duitsland ter plaatse niet over de juiste papieren beschikken, kunnen zij in de problemen komen.
De documenten en overige stukken, zoals bijvoorbeeld van de Handwerkskammer, de salarisadministratie, betalingsbewijzen en A1-verklaringen, moet de ondernemer gereed kunnen houden voor eventuele douanecontroles. Deze moeten gedeeltelijk ook in de Duitse taal, respectievelijk naar Duits recht aangevuld, beschikbaar zijn. Indien deze documenten bij controles niet aan de douane overhandigd kunnen worden of de werknemers niet zijn aangemeld bij het ‚Meldeportal‘, kunnen aanzienlijke boetes worden opgelegd.
Ondernemers met vragen over het Duitse minimumloon of de meld- en documentatieplicht kunnen contact opnemen met Rechtsanwalt Alexander Crämer.