Niet alleen de gezondheidszorg, maar ook de Nederlandse en Duitse economieën werden hard door de coronapandemie getroffen. Door de coronamaatregelen moesten veel bedrijven tijdelijk of definitief hun deuren sluiten, wat zijn weerslag had op de economische groei in beide landen. Het Duitse bureau voor de statistiek, Destatis, heeft echter goed nieuws. Zij melden dat de Duitse economie in het tweede kwartaal van 2021 weer gegroeid is.
In vergelijking met het eerste kwartaal van 2021 steeg het bruto binnenlands product (BBP) van Duitsland in de periode april tot en met juni 2021 met 1,5 procent. Ten opzichte van het tweede kwartaal van 2020 groeide de economie zelfs met 9,6 procent. Dit komt vooral door de hogere overheidsuitgaven en de gestegen uitgaven van consumenten. Daarnaast werden in het voorjaar de strenge lockdowns opgeheven. De gesloten ondernemingen mochten weer gedeeltelijk open en konden daardoor meer inkomsten genereren.
Economische groei gestagneerd
De Duitse economie werd hard geraakt door de pandemie, omdat bedrijven door de strenge lockdowns veel inkomsten misliepen. De coronamaatregelen zorgden daarmee voor een stagnatie van de economische groei. De grootste financiële klappen vielen in de horeca en bij bedrijven met recreatieve doeleinden. Zij waren relatief het langst gesloten. Ondanks de recente versoepelingen kunnen zij nog steeds niet op volle capaciteit bezoekers ontvangen.
Verdere groei
Economen verwachten dat ook in de komende maanden de Duitse economie verder zal groeien. Er wordt voorspeld dat het bruto binnenlands product met 3,2-3,9 procent zal stijgen. Ook de Bundesbank, de centrale Duitse bank, verwacht verdere economische groei. Zij denkt dat het economisch groeitempo in het derde kwartaal nog verder zal versnellen. Dit zal mede worden veroorzaakt door verdere versoepeling van de coronamaatregelen deze zomer. Het BBP zou daarmee al in het derde kwartaal het niveau van vóór de coronacrisis kunnen bereiken.
Op de lange termijn is nog niet duidelijk hoe de economie zich zal ontwikkelen. Door de coronapandemie en de verspreiding van eventuele nieuwe varianten is dit lastig te voorspellen.