Duitser nog steeds op vakantie naar Nederland ondanks pandemie

Duitser nog steeds op vakantie naar Nederland ondanks pandemie
Het strand in Scheveningen

Al jaren is de Nederlandse kust een favoriete vakantiebestemming van veel Duitsers. Maar is dat tijdens de coronapandemie nog steeds zo? Dat is een vraag die het Duitse dagblad Neue Ruhr/Rhein Zeitung (NRZ) aan haar lezers heeft voorgelegd. De regionale krant onderzocht door middel van een enquête of en hoe Duitsers uit Noordrijn-Westfalen vakantie vieren in Nederland tijdens de coronapandemie.

In totaal vulden ongeveer 1130 lezers de vragenlijst in. NRZ benadrukt dat het onderzoek niet representatief is, maar meer als sfeerimpressie gezien moet worden. Het dagblad trekt daarbij als belangrijkste conclusie dat Nederland als vakantieland nauwelijks aan aantrekkingskracht heeft verloren, ondanks het coronavirus.

Zomervakantie in een huisje aan de kust

Veel Duitsers gaan dit jaar nog op vakantie naar Nederland: maar liefst 75 procent van de respondenten zegt nog plannen te hebben gemaakt. Hiervan gaat bijna 50 procent in de zomer op vakantie naar Nederland, 24 procent in de herfst en bijna 3 procent in de winter. De Duitse respondenten verblijven tijdens hun vakantie vooral in een vakantiehuisje (bijna 50 procent). Op gepaste afstand volgen de camping, een hotel en een huisje op een vakantiepark (respectievelijk 23, 16 en 9 procent).

De Noordzeekust is daarbij de all-time favoriet van de meesten. In totaal geeft 74 procent van de respondenten aan dat hun vakantie een strandvakantie aan de Nederlandse kust zal zijn. Een fietsvakantie en stedentrip zijn ook populair (11,5 procent respectievelijk 9,5 procent), maar een wandel- en zeilvakantie minder (3,5 procent respectievelijk 1,5 procent).

Invloed corona op vakantie

Over het algemeen zijn de oosterburen wel voorzichtiger geworden wat betreft het boeken van een vakantie. In verband met de coronapandemie kiest meer dan 50 procent van de respondenten ervoor om pas op het laatste moment iets te boeken. Zo kunnen ze beter rekening houden met onder andere plaatselijke maatregelen. Zo’n 25 procent maakt zich geen zorgen: zij boeken ondanks eventuele risico’s net zo vroeg als normaal. De resterende 25 procent kiest ervoor om helemaal niet op vakantie te gaan of om hun vakantie om te boeken.

Ook vroeg de NRZ naar de mening van de respondenten over de Nederlandse coronamaatregelen. De meeste Duitsers (62 procent) gaven aan dat ze zich in Nederland net zo veilig voelen als in Duitsland. 30 procent gaf aan zich in Nederland minder veilig te voelen, terwijl bijna 8 procent zich veiliger voelt in Nederland dan in Duitsland.

Crisismanagement Nederland: middelmatig

Daarnaast vindt 55,5 procent van de ondervraagden het niet goed dat de coronamaatregelen in Nederland over het algemeen soepeler zijn dan in Duitsland, tegenover 44,5 procent die de Nederlandse coronamaatregelen wel goed vindt. Op de vraag hoe de respondenten het Nederlandse crisismanagement beoordelen tijdens de coronapandemie wordt middelmatig gereageerd. Op of schaal van 1 (zeer goed) tot 6 (onvoldoende) kiest de ruime meerderheid voor een 3 (43 procent) en 4 (25 procent).

X