Met ingang van 1 januari 2022 treedt in Duitsland het herziene verbintenissenrecht in werking. Aanleiding voor de aanpassing is de nieuwe richtlijn inzake de verkoop van goederen, die in het voorjaar van 2019 op Europees niveau is vastgesteld. Deze geldt vanaf 1 januari 2022, waardoor de vroegere richtlijn inzake de verkoop van consumptiegoederen, die bepalend was voor het verbintenissenrecht, niet langer van toepassing zal zijn. “De richtlijn is bedoeld om de bestaande mazen te dichten”, aldus Alexander Crämer, Rechtsanwalt bij STRICK Rechtsanwälte & Steuerberater in Kleve (D). Hieronder volgen de belangrijkste wijzigingen.
De kern van de nieuwe regelgeving wordt gevormd door het begrip ‚materiële gebreken‘ (Sachmängel). Dit is nu duidelijk uitvoeriger gedefinieerd en fundamenteel veranderd. Om een zaak als zonder gebreken te kunnen kwalificeren, is voortaan geboden dat deze bij overgang van het risico voldoet aan zowel de subjectieve als de objectieve eisen en aan de montagevoorwaarden (of de montagehandleiding). “Voor de subjectieve hoedanigheid is het noodzakelijk dat de zaak geschikt is voor het in het contract vastgelegde gebruik en de overeengekomen hoedanigheid heeft”, licht Crämer toe. Voorts moet de zaak worden overgedragen met de vastgelegde instructies of toebehoren. Nieuw is dat de voorwaarden cumulatief moeten zijn, zowel objectief als subjectief.
Het digitale element
Verder is een nieuwe categorie goederen toegevoegd: de ‚zaak met digitaal element‘. Daarbij is een gekwalificeerde verbinding noodzakelijk tussen de zaak en het digitale element, zoals bij een smartwatch. De bepaling betreffende de omkering van de bewijslast is eveneens gewijzigd. Het vermoeden dat een gebrek reeds bestond op het tijdstip van de overgang van het risico wordt verlengd tot één jaar; voorheen was dit beperkt tot zes maanden. Voor digitale elementen geldt eveneens een speciale regeling. Bij digitale apparaten wordt vermoed dat het gebrek reeds bestond op het tijdstip waarop het risico is overgegaan, als zich binnen twee jaar na de overgang van het risico een gebrek voordoet.
Verplichting updates te verstrekken
Voortaan zal de verplichting om updates te verstrekken ook een extra verplichting voor de ondernemer zijn. Voorts zijn de voorwaarden voor ontbinding van de overeenkomst vereenvoudigd, werden nieuwe garantiebepalingen (op duurzame gegevensdragers) vastgesteld en werd een verkorting van de verjaringstermijn beperkt tot het feit dat dit alleen kan worden overeengekomen als het uitdrukkelijk en apart in de overeenkomst is overeengekomen. “Door de nieuwe regelingen gelden er strengere bepalingen voor de verkoper”, stelt Crämer vast. “Het valt alleen te hopen dat de regelingen niet zullen leiden tot rechtsonzekerheid.”