Resultaten Nederlands-Duits project ‚Geopark Cooperation‘ gepresenteerd

Resultaten Nederlands-Duits project ‚Geopark Cooperation‘ gepresenteerd

De eer ging dit jaar naar De Hondsrug UNESCO Global Geopark om de jaarlijkse internationale Geoparkconferentie te organiseren. Ongeveer 160 mensen uit 27 verschillende landen kwamen daarvoor naar Zeegse in Drenthe. Samen met projectpartner en tevens buur, Geopark TERRA.vita, werd een interactief programma georganiseerd om met een klapper het INTERREG-project Geopark Cooperation af te sluiten. In dit project werden verschillende maatregelen grensoverschrijdend opgepakt, zoals een nieuwe wandelroute tussen het Nederlandse en Duitse park, educatieve films en een Geo-Game App. 

De samenwerking ontstond 4 jaar geleden, omdat de geoparken bezoekers wilden stimuleren ook het naburige park te bezoeken. Beide natuurgebieden staan bekend om hun bijzondere geologische, archeologische, ecologische en culturele waarde. Er is dan ook een groot recreatieaanbod voor toeristen, waaronder wandel- en fietsroutes en musea. Tijdens een bezoek aan het Nederlandse Borger kan men alles leren over de geschiedenis van de hunebedden, en voor het natuurhistorisch museum moet je in Osnabrück zijn. Ook worden moderne technieken, zoals VR-brillen, gebruikt om de bezoekers kennis te laten maken met de mooiste plekken uit de natuur. De geoparken geven samen een goed beeld van de geschiedenis van de aarde in het grensgebied en daarom maakt een bezoek aan beide parken het verhaal compleet.

Wandelroute van het jaar 

Op de conferentie werden verschillende maatregelen gepresenteerd. Een van de belangrijkste mijlpalen in het project was de ontwikkeling van een wandelroute tussen beide parken. Ondanks de geografische nabijheid ontbrak deze verbinding nog. Een nieuwe wandelroute van maar liefst 325 kilometer heeft hier inmiddels verandering in gebracht. De wandelroute werd dit jaar bovendien direct uitgeroepen tot ‚Wandelroute van het jaar 2022‘ door de Fiets- en Wandelbeurs uit Nederland. Mede dankzij de perfecte bewegwijzering en de grote afwisseling aan landschappen langs de route heeft de jury deze prijs aan de route toegekend.

Geschiedenis tot leven

Daarnaast ging er tijdens de conferentie een film over beide geoparken in première. In de film maken 3D-animaties, zoals dinosaurussen en reusachtige libellen, een tijdreis door het landschap. Dronebeelden geven de hoogteverschillen en de fauna van het gebied weer. Met de film moet de geschiedenis van de aarde tot leven komen en de kennis op een eenvoudige en interessante manier worden overgebracht op alle leeftijdsgroepen.

Op zoek naar highlights 

Ook de net ontwikkelde Geo-Game ‚The Lost Collection‘ werd gepresenteerd tijdens de bijeenkomst. Het spel kan door middel van een app op de telefoon gespeeld worden. Na wat uitleg konden de bezoekers het spel buiten spelen en uitproberen. Het spel heeft iets weg van de bekende Pokémon Go-app, waarbij men in de geoparken op zoek gaat naar bijzondere highlights en deze verzamelt. „Je krijgt ook extra punten voor bijzonder goed verborgen highlights‘“, grapt Maike Neumann van Landkreis Osnabrück.

De eerste punten werden in elk geval al gescoord bij de Geoparkconferentie en de projectpartners kijken ernaar uit om de aankomende tijd weer veel Nederlandse en Duitse bezoekers in de geoparken te mogen ontvangen.

Het INTERREG VA – project ‚Geopark Cooperation‘ werd gefinancierd door de Europese Unie. Verder ondersteunden Provincie Drenthe en het Niedersächsische Ministerium für Bundes- und Europaangelegenheiten het project. De projectpartners zijn UNESCO Geopark TERRA.vita, Hunebedcentrum, Landkreis Osnabrück, Stichting De Hondsrug UNESCO Global Geopark, Stichting Behoud Groene Hortus, Stadt Osnabrück, Internationaler Naturpark Bourtanger Moor-Bargerveen e.V. en Hasetal Tourismus GmbH.

X