Matchmaking Duits-Nederlandse Handelsdag: laagdrempelig kennismaken met ondernemers uit buurland

Matchmaking Duits-Nederlandse Handelsdag: laagdrempelig kennismaken met ondernemers uit buurland

Op 23 november vindt in Mönchengladbach alweer voor de elfde keer de Duits-Nederlandse Handelsdag plaats. In het stadion van voetbalclub Borussia Mönchengladbach kunnen Nederlandse en Duitse ondernemers naar hartenlust netwerken, deelnemen aan workshops of op de informatiemarkt informatie inwinnen over ondernemen aan de andere kant van de grens. Een belangrijk en geliefd onderdeel van de Duits-Nederlandse Handelsdag is de matchmaking. Dit jaar is de organisatie hiervan in handen van LIOF, de regionale ontwikkelingsmaatschappij van de provincie Limburg. Semih Isen, International Trade Developer bij LIOF, vertelt er in dit interview meer over.

“LIOF helpt bedrijven uit Limburg die actief willen worden op de Duitse markt bij de zoektocht naar partners, nieuwe contacten, marktinformatie en andere relevante zaken. Zo kunnen deze bedrijven onderzoeken welke kansen er over de grens liggen en hoe ze deze kunnen aangrijpen”, legt Isen uit.

LIOF is onderdeel van het Enterprise Europe Network (EEN): een netwerk vanuit de Europese Commissie dat ondernemingen ondersteunt bij innovaties. Zo’n zeshonderd organisaties in heel Europa, waaronder LIOF, proberen zo samen om innovatie en handel onderling te bevorderen.

Matchmaking: de opzet

Semih Isen
Semih Isen

Ook de matchmaking op de Handelsdag levert hieraan een bijdrage. “De matchmaking is een laagdrempelige manier om ondernemers kennis te laten maken met andere ondernemers aan de andere kant van de grens”, vertelt Isen. “In de aanloop naar de Handelsdag kunnen deelnemers zich aanmelden voor de matchmaking. Ze vullen hun gegevens in, geven aan in welke branche ze werkzaam zijn en naar wat voor contacten ze op zoek zijn. Vervolgens kunnen ze hun beschikbaarheid tijdens de Handelsdag aangeven. Andere deelnemers kunnen daarna hun profiel bekijken en een afspraak maken. Tijdens de Handelsdag kunnen de deelnemers elkaar vervolgens leren kennen: in blokken van 20 minuten zullen ze met elkaar in gesprek gaan.”

Is er ook in de praktijk een match? Dan kunnen er contactgegevens worden uitgewisseld en kunnen de bedrijven samen aan de slag. Naar aanleiding van eerdere edities zijn daardoor al succesvolle samenwerkingen tussen Nederlandse en Duitse ondernemers ontstaan. “Eventueel kan LIOF ook tijdens het vervolgtraject ondersteuning bieden”, aldus Isen.

Matchmaking op de voorgrond

Hoewel de matchmaking nu voor het eerst door LIOF wordt georganiseerd, is het niet voor het eerst dat tijdens de Handelsdag een matchmaking plaatsvindt. Eerder werd deze door de Brabantse Ontwikkelingsmaatschappij (BOM) georganiseerd. “Een verschil ten opzichte van de eerdere edities is dat de matchmaking destijds als een extra service werd aangeboden”, legt Isen uit. “Dit jaar staat de matchmaking juist op de voorgrond.”

Aanmelden en meer informatie

De Duits-Nederlandse Handelsdag vindt plaats op 23 november van 14:30 tot 18:30 uur in het Borussia-Park in Mönchengladbach (Hennes-Weisweiler-Allee 1, 41179 Mönchengladbach). Wie wil deelnemen aan de Handelsdag dient zich aan te melden via het aanmeldformulier van de Industrie- und Handelskammer Mittlerer Niederrhein. Ook exposanten, logopartners en sponsors kunnen zich nog aanmelden via dit aanmeldformulier.

Wie ook graag wil deelnemen aan de matchmaking, dient zich hiervoor nog apart aan te melden via deze link. Voor vragen over de matchmaking kan contact worden opgenomen met Semih Isen (LIOF via semih.isen@liof.nl of 0031 (0)6 2030 9088.

X