Duitsland investeert fors in waterstoftankstations

Hyundai ix35 Fuel Cell. Foto: Spielvogel / Wikipedia / CC BY 4.0

Duitsland gaat de komende jaren flink investeren in een landelijk netwerk van 400 waterstoftankstations. In 2023 zouden deze in gebruik moeten zijn gesteld. In ons land is het aandeel van waterstofauto´s bescheidener: op dit moment zijn er twee waterstoftankstations, wat in 2020 moet zijn gegroeid tot 20.

Hét grote voordeel van rijden op waterstof is de geringe schadelijke uitstoot. Een auto op waterstof stoot waterdamp uit, wat milieuvriendelijk is. De waterstof wordt met zuurstof in verbinding gebracht, waardoor stroom voor de elektromotor wordt gegenereerd en waterdamp als ´uitlaatgas.´ In vergelijking met elektrische auto´s duurt het tanken van waterstof veel korter: net zo lang als het tanken van benzine.

Nadeel is wel dat de aanschafkosten van een waterstofauto hoog zijn (rond de 66.000 euro). Daar staat tegenover dat de gebruikskosten gunstig zijn (slechts 4% bijtelling). Breekpunt voor wat betreft de aanleg van nieuwe tankstations voor waterstof of aanpassing van bestaande, zijn de hoge investeringskosten en het lage rendement in het begin.

Duitsland heeft op dit punt de knoop doorgehakt. In het consortium H2 Mobility werken diverse bedrijven met de overheid samen om de groei van het aantal waterstoftankstations mogelijk te maken. In de jaren 2018/2019 zouden het er al 100 moeten zijn. Daarmee is Duitsland koploper op dit gebied.

X