Grensoverschrijdende ontmoeting tussen burgemeesters

Grensoverschrijdende ontmoeting tussen burgemeesters
De Nederlands-Duitse delegatie. Foto: (c) Stadt Emmerich am Rhein.

Grensoverschrijdende ontwikkelingen op het gebied van openbaar vervoer, logistiek en toerisme. Daarover spraken de burgemeesters en wethouders van de Nederlandse gemeenten Zevenaar en Montferland en de Duitse stad Emmerich am Rhein in het gemeentehuis van Zevenaar.

Het eerste punt op de agenda was de spoorverbinding tussen Arnhem en Emmerich. Binnen afzienbare tijd zal deze trein ook het Duitse Elten gaan aandoen. Stefan Wachs, wethouder in Emmerich am Rhein, bracht de aanwezigen op de hoogte van de laatste stand van zaken omtrent dit nieuwe station.

Vanaf Emmerich met Nederlands kaartje reizen

Daarna spraken de Nederlandse en Duitse burgemeesters en wethouders over de vervoersbewijzen die op deze verbinding gebruikt kunnen worden. Wanneer Nederlandse reizigers richting Arnhem reizen, kunnen ze namelijk pas vanaf Zevenaar gebruikmaken van een Nederlands vervoerbewijs, zoals een ov-chipkaart. De burgemeesters Peter Hinze (Emmerich am Rhein), Peter de Baat (Montferland) en Lucien van Riswijk (Zevenaar) willen hier verandering in brengen. Zij streven naar een grensoverschrijdende oplossing, zodat Nederlandse reizigers in de toekomst al vanaf Emmerich am Rhein (en vanaf juni vanaf het nieuwe station in Elten) hun Nederlandse vervoersbewijs kunnen gebruiken. De burgemeesters spraken af om aan beide kanten van de grens hierover in gesprek te gaan met de verantwoordelijke organisaties.

Regio als logistieke hotspot

De vertegenwoordigers van de drie gemeenten waren het bovendien erover eens dat de samenwerking op het gebied van logistiek geïntensiveerd moet worden. “Met de haven in Emmerich, de lokale logistieke bedrijven aan beide zijden van de grens en de beschikbare ruimte op bedrijventerreinen – vooral aan Nederlandse kant – is er voor deze regio groot potentieel om zich tot logistieke hotspot te ontwikkelen”, aldus Hinze. “Daarvoor moeten we echter grensoverschrijdend denken en handelen.” Als eerste zal daarom nu een grensoverschrijdende studie uitgevoerd worden. Hiermee zullen het potentieel en de noodzakelijke stappen om van deze regio een grensoverschrijdende hotspot te maken, gedefinieerd worden.

Grensoverschrijdende fietsroutes

Ook op het gebied van toerisme spraken de deelnemers af om meer grensoverschrijdend samen te gaan werken. In Emmerich wordt al tien jaar gebruikgemaakt van het Nederlandse knooppuntensysteem voor fietsroutes. Dit jaar zal dit systeem ook in Kreis Kleve uitgerold worden. “Ik weet zeker dat dit een goede basis voor de verdere ontwikkeling van grensoverschrijdende routes is”, aldus Manon Loock-Braun, hoofd van de Emmerichse VVV.

Minstens twee keer per jaar

Gesprekken tussen de vertegenwoordigers van de drie gemeenten zullen vanaf nu minstens twee keer per jaar plaatsvinden. Voor de volgende keer nodigde burgemeester Hinze zijn Nederlandse ambtsgenoten alvast in Emmerich uit.

X