Actiegroep Duits lanceert website voor Nederlands-Duitse scholierenuitwisselingen

Actiegroep Duits lanceert website voor Nederlands-Duitse scholierenuitwisselingen

Voor middelbare scholen zijn uitwisselingen een nuttig instrument om jongeren kennis te laten maken met leeftijdsgenoten uit een ander land en hun cultuur. Ook draagt een uitwisseling bij aan de verbetering van de kennis van een taal. Er vinden dan ook veel uitwisselingen tussen Nederlandse en Duitse scholen plaats. Maar hoe vind je een partnerschool en hoe kun je een uitwisseling het beste vormgeven? Om docenten te ondersteunen bij het opzetten van een uitwisseling, heeft de Actiegroep Duits vandaag – op de Dag van de Duitse Taal – een tweetalige website hierover gelanceerd.

Op de website krijgen docenten tips voor hun zoektocht naar een partnerschool. Ook vinden ze er een partnerschoolzoeker. Daarnaast is er informatie te vinden over de verschillende manieren waarop een uitwisseling plaats kan vinden en krijgen docenten praktische tips voor een geslaagde uitwisseling. Bovendien kunnen ze over ervaringen van andere scholen lezen. Tot slot is op de website informatie over het Duitse schoolsysteem te vinden, dat op een aantal punten duidelijk afwijkt van het Nederlandse.

Internationaal perspectief

Volgens de Actiegroep is een uitwisseling “een laagdrempelige en effectieve manier om jongeren een internationaal perspectief mee te geven.” Scholieren leren tijdens een verblijf in Duitsland niet alleen meer over de Duitse taal en cultuur, maar worden ook zelfstandiger en leren zichzelf beter kennen.

De Actiegroep Duits wordt gevormd door de Duitse Ambassade in Den Haag, het Duitsland Instituut Amsterdam, de Duits-Nederlandse Handelskamer, het Goethe-Institut Niederlande, Nuffic en de Zentralstelle für das Auslandsschulwesen. De organisatie maakt zich sinds 2011 sterk voor de Duitse taal in Nederland. Doel is om het draagvlak en het enthousiasme voor de Duitse taal in Nederland te vergroten. Eén van de initiatieven is de Dag van de Duitse Taal, die dit jaar voor de tiende keer wordt georganiseerd.

De website is hier te vinden.

X