AFM: Achterhoeks radiostation met een Duits tintje

AFM: Achterhoeks radiostation met een Duits tintje
Gerard Kolenbrander in de studio van AFM.

AFM is een regionaal radiostation uit Aalten dat 24 uur per dag muziek en informatie uitzendt voor inwoners in de Gelderse grensstreek. De zender wil zich sterker als grensoverschrijdend radiostation gaan profileren en meer Duitse ondernemingen en bands uitnodigen in de studio. Presentator Gerard Kolenbrander legt uit waarom.

AFM bereikt momenteel zo’n 26.000 luisteraars in de Achterhoek en daarbuiten. Over enkele maanden gaat het radiostation een samenwerking aan met een aantal andere regionale radiozenders, waarmee het uitzendgebied wordt uitgebreid naar circa 240.000 luisteraars. Samen met RTV Slingeland, Radio Ideaal en Achterhoek FM vormt AFM dan het Achterhoek Nieuws Netwerk (ANN). Op weekdagen zal AFM een horizontale programmering uitzenden en ’s avonds en in het weekend eigen programma’s.

Bedrijven aan het woord

Gerard Kolenbrander is sinds begin van dit jaar actief bij AFM en presenteert twee programma’s. Op de maandagavond tussen 18.00 en 19.00 uur gaat Kolenbrander met ondernemers in gesprek in zijn programma ‘Zakelijk Bekeken’. “Hierin komen ondernemers, directeuren of winkeliers uit onze regio aan het woord die hun bedrijf op welke manier dan ook willen promoten. We nodigen bewust zowel Nederlandse als Duitse bedrijven uit, zodat inwoners van de grensstreek weten wat er allemaal te koop is aan de andere kant van de grens.” Bedrijven die graag te gast willen zijn in het programma, kunnen een verzoek indienen door een mail te sturen naar zakelijkbekeken@aladnafm.nl.

Behoefte aan wederzijds contact en informatie

Kolenbrander merkt dat er behoefte is aan wederzijds contact tussen grensbewoners. “Duitsers steken steeds vaker de grens over om hier de markten (kaas, fruit, bloemen etc.) en winkels te bezoeken. Nederlanders steken juist weer vaak voor Duitse producten (benzine, drank) de grens over. Er is behoefte aan goede informatie en kennis over het aanbod in beide grensgebieden, dat merken we ook aan de aanvragen die we krijgen.” In zijn programma komen ook regelmatig tips aan bod voor bedrijven die zakelijke activiteiten willen ontplooien in het buurland. “Mochten er nieuwe bedrijven of winkelexploitanten zijn die zich willen oriënteren op de stap over de grens, dan kunnen wij ze altijd in contact brengen met de juiste instanties.”

Nederlandse en Duitse bands in de studio

Niet alleen zijn programma ‘Zakelijk Bekeken’ heeft een Duits tintje, ook in zijn muziekprogramma ‘PAST TO PRESENT’ (zondagavond van 17.00 tot 21.00 uur) komen de oosterburen regelmatig langs. Zo ontvangt hij binnenkort de Duitse band ‘Lords’ in de studio in verband met hun 60-jarig jubileum. “In mijn programma besteden we veel aandacht aan de jaren 60 tot en met 80. Naast bands hebben we ook wel eens een popfotograaf, schrijver, tekenaar of manager te gast in de studio. Alles wat maar met popmuziek uit die periode te maken heeft, komt aan bod”. Luisteraars die graag een keer een uitzending bij willen wonen, kunnen een mailtje sturen naar past2present@aladnafam.nl. “Zowel Nederlandse als Duitse luisteraars zijn natuurlijk van harte welkom!”, aldus de enthousiaste presentator.

  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
X