Al wandelend grenzen verleggen

Al wandelend grenzen verleggen
De natuurgebieden langs de wandelroutes herbergen vele diersoorten.

De Nederlandse gemeente Roerdalen en de Duitse stad Wassenberg, beide vlakbij Roermond, zijn al jaren met elkaar verbonden door een wandelknooppuntennetwerk. Met 200 kilometer aan wandelpaden aan Nederlandse zijde van de grens en 90 kilometer aan Duitse kant kunnen wandelliefhebbers in deze regio hun hart ophalen. Onlangs werden twee nieuwe grensoverschrijdende wandelroutes uitgezet: de wandelroute Vlodrop-Effeld en de route Rothenbach-Vlodrop Station.

De routes werden officieel geopend door Marcel Maurer, burgemeester van Wassenberg, Jacqueline Westhelle-Aelen, wethouder van de gemeente Roerdalen en Wiel Aerts, projectcoördinator van de euregio rijn-maas-noord. Ook deze twee routes zijn door middel van het grensoverschrijdende wandelknooppuntennetwerk met elkaar verbonden.

Vlodrop-Effeld

Deze tien kilometer lange wandelroute voert vanuit Vlodrop langs de Roer en over bospaadjes naar Effeld. Onderweg komen wandelaars zogenaamde ‘geluksplekken’ tegen: inwoners van Roerdalen en Wassenberg hebben hun favoriete plekjes in de regio uitgezocht, waarvan enkele in de route zijn opgenomen. Zo kunnen wandelaars plaatsnemen op een bankje langs de Roer, een waterrad bekijken en de Effelder Waldsee bewonderen. Op deze laatstgenoemde geluksplek is een vogelkijkhut te vinden, waar bezoekers met wat geluk oeverzwaluwen en ijsvogels kunnen spotten.

Rothenbach-Vlodrop Station

Deze wandeling kan vanuit drie verschillende startpunten worden gelopen. Op de twaalf kilometer lange route verkennen de wandelaars het nationale park De Meinweg en Naturpark Schwalm-Nette. Langs de Rothenbach, een riviertje dat door het natuurgebied meandert, groeit de zeldzame plant wilde gagel. Ook op deze route zijn weer geluksplekken te vinden, zoals het moerasgebied van de Rothenbach en het eerdergenoemde waterrad van de Vlodrop-Effeld-route. Verder kunnen wandelaars onderweg genieten van het uitzicht over Wassenberg, een rozentuin en de rust van een kleine kapel.

Nederlands-Duitse samenwerking

De routes zijn opgezet in samenwerking met Stadt Wassenberg, gemeente Roerdalen, Routebureau Noord- en Midden-Limburg en Limburg Marketing. Het project is gefinancierd door het Interreg V-A-programma Deutschland-Nederland, een Europees subsidieprogramma ter bevordering van grensoverschrijdende projecten. De routes zijn verkrijgbaar bij de VVV in Roerdalen en Roermond, in de Naturpark-Tor in Wassenberg en online via www.webshophartvanlimburg.nl.

X