In Duitsland mag de benzine en de aankoop van een auto dan goedkoper zijn dan in Nederland, de apk-keuring kun je het beste in eigen land laten doen. Dit blijkt uit een artikel van aftersalesmagazine.nl, dat zich baseert op een studie van de Belgische mobiliteitsclub VAB. In Nederland wordt gemiddeld 20 euro neergeteld voor de algemene periodieke keuring, in Duitsland kan het tarief oplopen tot wel 120 euro. Wel vindt in Duitsland de keuring om de twee jaar plaats, terwijl in Nederland een auto elk jaar apk moeten worden gekeurd.

Ook ten opzichte van Frankrijk (50-65 euro) en België (40 euro) is de apk in Nederland een stuk goedkoper. België is van de vier landen het enigste land waar de tarieven zijn vastgelegd door de overheid. Hier duurt een apk-keuring dan ook niet langer dan 9 minuten, het is een industrieel proces waarbij geen minuut verloren gaat. In Frankrijk en Duitsland besteden garages bijna drie keer zoveel tijd aan de technische controle van de wagen.

Nederland is niet alleen het goedkoopst qua prijs, maar ook het uurtarief van de automonteur steekt gunstig af tegen het buitenland. In onze buurlanden betalen autobezitters vaak het drie of vierdubbele van het in Nederland gehanteerde uurtarief.

Autokeuring Nederland België Frankrijk Duitsland
Consumentenprijs (gem.) € 19,95 € 41,40 € 50 € 93
Duurtijd van de keuring 19 min 12 sec 8 min 35 sec 24 min 16 sec 25 min 12 sec
Minuutprijs van controleur 1,05 euro/min 4,60 euro/min 2,63 euro/min 3,72 euro/min
Uurprijs controleur 63 euro/uur 276 euro/uur 158 euro/uur 223 euro/uur

Bron: VAB

X