Baden-Württemberg – van schwarzwälder kirschtorte tot kunstmatige intelligentie

Baden-Württemberg – van schwarzwälder kirschtorte tot kunstmatige intelligentie
Schlossplatz Stuttgart. Foto (c) Baden-Württemberg International.

Het is de deelstaat met de meeste industrie van Duitsland en een van de belangrijkste vestigingsgebieden voor innovatieve bedrijven en industrie van Europa. Baden-Württemberg, gelegen in het zuidwesten van Duitsland, is een ideale vestigingslocatie voor ondernemers – voor start-ups of voor gevestigde bedrijven op zoek naar een nieuwe uitdaging. Wat maakt deze deelstaat zo aantrekkelijk? Even wat feiten op een rijtje.

Heidelberg: de rivier de Neckar, het historische centrum en Schloss Heidelberg. Foto (c) Baden-Württemberg International.

Vorig jaar vierde Baden-Württemberg zijn 70e verjaardag. Het is dus een nog jonge deelstaat, maar zeker geen lichtgewicht: zowel qua omvang als qua inwoneraantal is ‘THE LÄND’, zoals de Baden-Württembergers hun deelstaat ook wel noemen, de derde deelstaat van Duitsland. Veel Nederlanders kennen de deelstaat van een vakantie in het Zwarte Woud, de koekoeksklok en natuurlijk de bekende schwarzwälder kirschtorte. Minder bekend is dat Baden-Württemberg in de afgelopen 70 jaar is uitgegroeid tot een economische factor van belang. Niet alleen ‘oude bekenden’ zoals SAP, Daimler, Bosch en Porsche zijn hier gevestigd. Er wordt ook volop geïnvesteerd in nieuwe, innovatieve technologieën.

Toekomstgerichte technologieën

Neem nu waterstof. Waterstof geldt al lange tijd als energiedrager van de toekomst. De stof is niet giftig, en is kleurloos, geurloos en smaakloos. Vaak wordt hij gezien als duurzame oplossing om de energievoorziening veilig te stellen. In 2020 heeft de deelstaat in de Wasserstoff-Roadmap Baden-Württemberg het strategische besluit genomen om toonaangevend te worden op het gebied van waterstof- en brandstoftechnologieën. Er wordt dan ook volop geïnvesteerd in onderzoek naar onder meer de productie van groene waterstof.

Smart mobility is het toverwoord als het gaat om mobiliteit van de toekomst. In THE LÄND vind je een van de grootste en meest uitgebreide clusters op automotive-gebied ter wereld, goed voor 53% van alle uitgaven voor research and development in de deelstaat. Ongeveer 300 bedrijven uit de auto- en maakindustrie en meer dan 1000 toeleveranciers, waaronder grote namen als Porsche, Mahle en ElringKlinger, werken in deze clusters samen aan onder meer elektromobiliteit en zelfrijdende auto’s.

Onderzoek naar kunstmatige intelligentie in Cyber Valley. Foto (c) Max-Planck-Instituut für Intelligente Systeme / W. Scheible.

Op het gebied van kunstmatige intelligentie is Baden-Württemberg bijzonder vooruitstrevend met Cyber Valley. Hier doen partners uit de wetenschap, waaronder het gerenommeerde Max-Planck-Instituut en de universiteiten van Stuttgart en Tübingen, samen met toonaangevende bedrijven als Amazon, BMW en ZF Friedrichshafen AG onderzoek op het gebied van kunstmatige intelligentie. Hiermee is Cyber Valley het grootste KI-onderzoeksconsortium in Europa en tegelijkertijd een interessante hub voor start-ups.

Een andere grote speler is de gezondheidsindustrie. Gemeten aan het aantal bedrijven en het aantal werknemers is Baden-Württemberg zelfs de belangrijkste vestigingslocatie van Duitsland. Hierbinnen neemt de medisch-technologische sector meer dan de helft van het aantal bedrijven voor zijn rekening, gevolgd door de farmaceutische industrie en de biotechnologische industrie. Deze bedrijvigheid gaat hand in hand met wetenschappelijk onderzoek aan meerdere universiteiten naar onder meer slimme implantaten, medische KI en medische robotica. De nauwe verwevenheid van wetenschappelijk onderzoek en bedrijfsleven is kenmerkend voor Duitsland in het algemeen en voor Baden-Württemberg in het bijzonder. Dit is te danken aan de moderne infrastructuur, het innovatievriendelijke klimaat en de goede samenwerking tussen hogescholen, universiteiten en het bedrijfsleven.

Onderzoek naar kunstmatige intelligentie in Cyber Valley. Foto (c) Max-Planck-Instituut für Intelligente Systeme / W. Scheible.

Dit zie je ook terug op ICT-gebied. Of het nu gaat om virtual reality, cloud services, IT-consulting en de ontwikkeling van software voor bedrijven – gerenommeerde bedrijven als SAP, Sony en IBM werken in THE LÄND nauw samen met wetenschappelijke onderzoeksinstituten en zijn samen goed voor 39% van alle investeringen in de Duitse IT-sector. En ook de eerste kwantumcomputer van Duitsland en Europa is geïnstalleerd in THE LÄND.

Veel van deze toekomstgerichte technologieën hebben hun weg gevonden naar de steden: Karlsruhe, Stuttgart en Freiburg staan in de top 10 van Duitse smart cities. Grote bouwconcerns als Züblin, maar ook talrijke ingenieursbureaus, architecten en start-ups – maar liefst 24% van de start-ups in BW zijn groene start-ups – werken samen aan het vergroenen en leefbaar houden van steden in de toekomst.

Beste work-life-balance

Wijnranken in Fellbach nabij Stuttgart. Foto (c) Baden-Württemberg International.

In Baden-Württemberg wordt er echter niet alleen hard gewerkt, maar zeker ook geleefd! Maar liefst 4 van de 15 Duitse bedrijven met de beste balans tussen werk en privé zijn gevestigd in deze deelstaat. Stuttgart, de hoofdstad van THE LÄND, is de stad met de beste work-life-balance van Duitsland en staat wereldwijd gezien op plaats negen. Met het oog op wat Baden-Württemberg allemaal te bieden heeft is dat ook geen wonder: prachtige historische steden als Heidelberg, Karlsruhe en Ulm, burchten en kastelen, culturele instellingen en recreatieparken, maar ook een uitgestrekt platteland en bosrijke gebieden met wandel-, fiets- en mountainbikeroutes voor elk niveau. Liefhebbers van lekker eten en drinken, kunnen in BW hun hart meer dan ophalen, bijvoorbeeld in een van de 86 Michelinsterren-restaurants of in de vele andere internationale en regionale restaurants, waar je kunt genieten van traditionele gerechten als maultaschen en spätzle, vergezeld van een goed glas wijn of een biertje uit een van de 208 lokale brouwerijen.

Nederland en Baden-Württemberg

Er bestaan nauwe contacten tussen Nederland en de Duitse deelstaat en inmiddels zijn er 285 Nederlandse bedrijven in Baden-Württemberg gevestigd. Regelmatig reizen er handelsdelegaties over en weer tussen Baden-Württemberg en de partnerprovincie Noord-Brabant – het volgende bezoek aan Noord-Brabant en Zuid-Holland staat gepland voor 2 t/m 4 mei 2023.

Wie meer wil weten over de mogelijkheden op het gebied van zakendoen met en vestigen in Baden-Württemberg, kan contact opnemen met Baden-Württemberg International.

X