Beleggen in Duits vastgoed blijft ook in 2018 een goede keus

Beleggen in Duits woonvastgoed blijft aantrekkelijk. Nadat in 2017 de prijzen continu waren gestegen, gaan vastgoedexperts er van uit, dat deze lijn ook dit jaar wordt doorgetrokken. Het gemiddelde prijsstijgingspercentage van om en nabij de 9% sinds het jaar 2009 getuigt van een ongebrijdelde dynamiek op dit gebied; marktanalisten constateerden in 2016 een stijging van 20% ten opzicht van het jaar 2014.

De meest opzienbarende stijgingen vertonen de grote steden München, Stuttgart, Frankfurt, Düsseldorf, Köln, Berlin en Hamburg. Dit is onder meer te wijten aan het feit dat vastgoed in de grote Duitse steden uitermate in trek is bij kapitaalkrachtige investeerders uit Azië, Amerika en het Midden-Oosten. Bovendien zijn de binnensteden vanwege hun banenaanbod zeer gewild bij hoog opgeleide jonge mensen. De run op bestaande woonruimte in de grote steden zorgt voor een tekort, en dit tekort wederom doet de prijzen opschroeven. Daarnaast schort het in de grote steden uiteraard aan bouwgrond. In de regio en op het platteland stagneren daarentegen de prijzen of gaan zelfs een stuk naar beneden.

Geen zeepbeleffect

Hoewel aanbieders van woonruimte de prijzen behoorlijk opschroeven, zien analisten nog geen aanleiding om van een zeepbeleffect te spreken. Van een zeepbeleffect is pas dan sprake, als naast de prijsstijgingen ook indicatoren zoals de toename van speculatieve aankopen en financieringsproblemen een grotere rol gaan spelen. Op het gebied van kredietverstrekking zien experts momenteel geen gevaarlijke toename; Duitse banken verstrekken niet snel en lichtzinnig kredieten voor de aankoop van vastgoed.

Op dinsdag 10 april a.s. zal de heer Alexander Crämer van STRICK Rechtsanwälte & Steuerberater een seminar houden over het thema `Aankoop van vastgoed in Duitsland´. Voor meer informatie raadpleeg https://www.businessacademie.de/seminars/evenement/165-aankoop-van-vastgoed-in-duitsland