Berlijn in top drie van meest leefbare steden ter wereld

Berlijn in top drie van meest leefbare steden ter wereld
East Side Gallery, Berlijn

Het internationale lifestyle magazine Monocle Magazine onderzoekt ieder jaar in welke metropool ter wereld de beste leefomstandigheden heersen. Bij de 25 grootste metropolen wordt onder meer gekeken naar veiligheid, werkklimaat, openbaar vervoer, huurprijzen, horecaprijzen, aanwezigheid van natuur en groen en cultureel aanbod. Tokio in Japan mag zich dit jaar volgens Monocle Magazine de meest leefbare stad ter wereld noemen, met op de tweede plaats Wenen in Oostenrijk en op plaats drie de hoofdstad van Duitsland, Berlijn.

Monocle Magazine maakt gebruik van de ‘Quality of life’-methodiek en heeft dit jaar 22 extra vragen aan het onderzoek toegevoegd die vooral betrekking hebben op de kwaliteit van huisvesting en de mogelijkheden voor openluchtactiviteiten. Vorig jaar stond Kopenhagen nog op de eerste plek van meest ‘human city’ ter wereld. Dit jaar is de Deense hoofdstad gezakt naar een gedeelde tiende plek met Zürich.

Levendig en goedkoop Berlijn
Winnaar Tokio stond vorig jaar op de tweede plaats. De metropool met 35 miljoen inwoners wordt geroemd om de veiligheid, voordelige horecaprijzen, nabijheid van strand en groot cultureel aanbod. Bovendien pakken veel inwoners iedere dag de fiets. Na het historische en groene Wenen komt Berlijn op de derde plaats. De Duitse hoofdstad met 3,5 miljoen inwoners staat bekend om zijn goedkope restaurants en lage huurprijzen. Ook vinden er veel investeringen in de hoofdstad plaats, wat de stad een levendig karakter geeft.

Andere Duitse steden in de top 25 zijn München op plaats 9 en Hamburg op plaats 21. Amsterdam heeft ook een plek in de top 25 weten te bemachtigen, namelijk nummer 20.

Global Liveability Ranking
Ook de Economist Intelligence Unit publiceert ieder jaar een ranking van meest leefbare steden ter wereld. Hier wordt vooral gekeken naar economische factoren, zoals stabiliteit, infrastructuur en gezondheidszorg. Culturele factoren spelen in dit onderzoek een minder prominente rol. In deze ‘2015 Global Liveability Ranking’ staat de Australische stad Melbourne bovenaan, met ook Wenen op de tweede plaats. Amsterdam en Berlijn komen hier niet eens in de top 20 voor. De Duitse steden Hamburg en Frankfurt bezetten resp. plaats 14 en 18.

Lees verder (in het Duits) bij RP Online.

  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
X