‘Boostern’ uitgeroepen tot Duits anglicisme van het jaar 2021

‘Boostern’ uitgeroepen tot Duits anglicisme van het jaar 2021

Het Duitse initiatief ‘Anglizismus der Jahres‘ heeft het woord ‘boostern’ uitgeroepen tot anglicisme van het jaar 2021. Ook deze keer heeft het woord te maken met de coronapandemie: in 2020 viel de keuze op ‘Lockdown’. 

Het Duitse woord ‘boostern’ betekent ‘het geven van een opfrisprik nadat iemand al volledig gevaccineerd is tegen het coronavirus’.

‘Anglizismus der Jahres’ roept al sinds 2010 elk jaar een anglicisme van het jaar uit. Het gaat hierbij altijd om een Engels woord dat een positieve bijdrage aan de ontwikkeling van het Duits geleverd heeft. De twee andere kanshebbers dit jaar waren ‘cringe’ en ‘woke’.

‘Boostern’ vult leemte in Duitse taal

De taalwetenschapper Anatol Stefanowitsch van de Frei Universität Berlin, tevens lid van de jury, prijst de snelheid waarmee het woord een leemte in de Duitse taal vulde. Ook was de jury enthousiast over het gemak waarmee het woord zijn plaats vond in het grammaticale systeem van het Duits.

De jury noemde daarnaast nog drie redenen waarom het woord gekozen werd. Als eerste heeft het woord ‘boostern’ specifiek betrekking op een vaccinatie tegen het coronavirus; het kan niet gebruikt worden in de context van opfrisprikken tegen andere ziektes. Bovendien heeft het woord een optimistische en dynamische connotatie, die het Duitse woord ‘Auffrischung’ (dat qua betekenis samenhangt met ‘boostern’) niet heeft. Tot slot ligt de nadruk bij het woord ‘boostern’ op de vergankelijkheid van de bescherming die een vaccinatie biedt.

Lees verder bij Tagesschau.

X