Btw-verhoging: ondernemers langs de grens vrezen klantverlies

Btw-verhoging: ondernemers langs de grens vrezen klantverlies

Het nieuwe kabinet Rutte III wil het laagste btw-tarief verhogen van 6 naar 9 procent, waardoor  levensmiddelen en horeca duurder zullen worden in Nederland. Ondernemers in de grensregio vrezen dat Nederlanders hierdoor nog vaker de grens over gaan steken om goedkoper boodschappen te doen, meldt de Gelderlander.

Dinsdag 10 oktober presenteert Rutte III het nieuwe regeerakkoord. Hierin wordt een verhoging van het lage btw-tarief verwacht, van 6 naar 9 procent. Onder dit tarief vallen onder meer levensmiddelen en eten en niet-alcoholische dranken in de horeca. Tegelijkertijd zal de inkomstenbelasting worden verlaagd. Door consumptie zwaarder te belasten en de belasting op arbeid te verlagen, moet werken meer gaan lonen, zo redeneert het nieuwe kabinet.

Klantverlies

Ondernemers in de grensregio vrezen dat ze door de btw-verhoging meer klanten gaan verliezen. Producten zoals benzine, drogisterijartikelen en vlees zijn al goedkoper in Duitsland.  “De btw-verhoging zullen we moeten doorberekenen in onze prijzen. Daardoor hebben mensen in de grensregio nog een reden om in Duitsland te gaan winkelen”, zegt directeur Marc Jansen van CBL, de brancheorganisatie van de supermarkten, tegen de Gelderlander.

Lees meer bij de Gelderlander.

X