Burgemeester Venlo: “Mensen uit de regio vliegen graag vanaf Weeze”

Burgemeester Venlo: “Mensen uit de regio vliegen graag vanaf Weeze”
Burgemeester Antoin Scholten van Venlo

“Sinds ik in Venlo woon, vlieg ik niet meer vanaf Schiphol maar vanaf een regionale luchthaven in Nederland of Duitsland. Het nabijgelegen vliegveld Weeze is goed bereikbaar, het inchecken gaat snel en je kunt er voordelig parkeren. Van mensen uit de regio hoor ik dat ze graag vanaf Weeze vliegen,” aldus de burgemeester van Venlo, Antoin Scholten.

Scholten kent vliegveld Weeze al uit de beginperiode toen hij nog burgemeester in Zwijndrecht bij Rotterdam was. Hij is vanaf Weeze een aantal keren naar Bratislava in Slowakije gevlogen, omdat dat destijds de dichtstbijzijnde vliegverbinding was naar Poprad, de partnerstad van Zwijndrecht. Ook heeft hij wel eens een vakantievlucht vanaf Weeze gemaakt. Sinds eind 2012 is Antoin Scholten burgemeester van Venlo. “Met een concentratie aan internationale logistieke bedrijven in de regio Venlo is de nabijheid van een vliegveld een belangrijke vestigingsfactor, naast goede bereikbaarheid via de weg, het spoor en het water. De nabijheid van Airport Weeze op 30 minuten rijden is voor zakelijke reizigers zeker een voordeel. Ik heb zelf mensen ontmoet uit de logistieke sector die via Weeze naar Venlo zijn gekomen. Na de Brexit komt de Randstad aan de buitengrens van de EU te liggen. Venlo ligt dan nog centraler in Europa,” aldus Scholten.

Goede connecties met Duitse steden

Venlo maakt deel uit van de euregio rijn-maas-noord. Dit is een van de vijf euregio’s langs de Nederlands-Duitse grens. De afgelopen vijf jaar heeft Scholten de contacten met de Duitse steden nabij Venlo, zoals Krefeld en Mönchengladbach, stevig aangehaald. Ook zijn er goede contacten met de Landeshauptstadt Düsseldorf. “Ik heb al heel wat Duitse gemeenten op bezoek gehad in ons nieuwe stadskantoor dat gebouwd is volgens het duurzame cradle-to-cradle principe. Zij zijn onder de indruk van het natuurlijke luchtcirculatie systeem, het gebruik van herbruikbare bouwmaterialen en de groene uitstraling door de plantenbakken die de gevel bedekken. We hebben flexplekken waar medewerkers bij elkaar kunnen zitten, maar ook units waar mensen rustig alleen kunnen werken,” vertelt Scholten zichtbaar trots tijdens een rondleiding.

“Duitse tol niet goed voor de economie”

De voorgenomen invoering van de zogeheten PKW Maut, een tolheffing voor personenauto’s in Duitsland, noemt Scholten ‘niet handig en niet goed voor de economie’. Buitenlandse voertuigen die in Duitsland van de Autobahn gebruik willen maken moeten in de toekomst daarvoor gaan betalen. Duitse automobilisten worden echter gecompenseerd. Hij vindt het jammer dat er geen uitzondering is voor bewoners uit de grensregio’s. Wie overigens zonder gebruik te maken van de Autobahn naar Airport Weeze rijdt hoeft ook in de toekomst geen tol te betalen, zoals de plannen er nu uitzien.

Tot slot de persoonlijke vliegwensen van de Venlose burgemeester: “Ik wil nog altijd een keer vanaf vliegveld Weeze naar Tallinn, de hoofdstad van Estland, vliegen. Het is net zoals Venlo een voormalige Hanzestad.”

Over de auteur

Michiel Savelsbergh is eigenaar van Savelsbergh Communicatie in Venlo. Hij is gespecialiseerd in euregionale marketing en communicatie tussen Duitsland en Nederland. www.savelsbergh-communicatie.nl

 

 

  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
X