De creatieve industrie goes Germany

De creatieve industrie goes Germany

De creatieve industrie, een van de negen ‘topsectoren’ in Nederland, heeft Duitsland in 2015 en 2016 als focusland aangewezen. Creatieve ondernemers kunnen zich op 23 april a.s. tijdens de bijeenkomst ‘Road2Germany Creatieve Industrie 2015-2016’ laten informeren, oriënteren en voorbereiden op nieuwe businesskansen in Duitsland. Het evenement wordt georganiseerd door de Kamer van Koophandel en het Topteam Creatieve Industrie en vindt plaats bij de Kamer van Koophandel in Amsterdam. Tegelijk met het Duitslandprogramma lanceerde de topsector ook de webportal Creative Holland over internationaal ondernemen, zo staat op de website topsectoren.nl te lezen.

Tijdens Road2Germany presenteert het Topteam Creatieve Industrie het Duitslandprogramma. Dit team bestaat uit onder meer een wetenschapper, een topambtenaar, een innovatieve mkb’er en een boegbeeld uit de sector. Daarnaast vertellen een aantal inspirerende ondernemers over hun ervaringen met zakendoen in Duitsland. Ook wordt er aandacht besteed aan nuttige praktijkinzichten over de cultuur van zakendoen in Duitsland en aan relevante stimuleringsregelingen.
creative-hollandOp de in januari gelanceerde webportal Creative Holland kunnen creatieve ondernemers terecht voor nieuws, succesverhalen, financiële regelingen en belangrijke do’s & dont’s om een buitenlands avontuur te laten slagen. Floor Oudshoorn, coördinator van het internationaliseringsprogramma van de topsector, weet zeker dat Nederlandse ondernemers het buitenland iets te bieden hebben: “Met name het design thinking is in Nederland ver ontwikkeld. Het zit haast in het bloed om met meerdere partijen aan een gezamenlijke oplossing te werken voor een maatschappelijk probleem. De creatieve industrie ondersteunt daarbij door out-of-the-box te denken. We lopen internationaal gezien voorop in deze cross-overs tussen verschillende sectoren.”

Een van die cross-overs is het gebruik van serious gaming in de medische sector. Zo ontwikkelde het bedrijf IJsfontein, samen met het Erasmus MC en de Universiteit Twente, de game abcdeSIM. In het spel krijgen artsen 15 minuten de tijd om een virtuele patiënt op de spoedeisende hulp te stabiliseren. Net als in real life is niet bekend wat hem of haar mankeert.

In het kader van het Duitslandprogramma brengt de topsector onder andere een bezoek aan Medica in november, een belangrijke medische beurs in Düsseldorf. Ook de Dmexco, het grootste evenement op het gebied van digitale marketing en media in Europa, wordt in september in Keulen aangedaan.

Meer informatie over de internationaliseringsagenda van de creatieve industrie is te vinden op www.creativeholland.com. De website road.nu bevat meer informatie over de bijeenkomst ‘Road2Germany Creatieve Industrie 2015-2016’.

X