Kategorien News

De Duitse bouwsector als alternatief

Onlangs dreigde het stikstofprobleem in Nederland bijna 18.000 bouwprojecten stil te leggen. Inmiddels heeft de Nederlandse overheid maatregelen getroffen, maar het bouwen in Nederland is daardoor moeilijker en minder winstgevend geworden. In Duitsland boomt de bouw echter al jaren en lijkt het stikstofprobleem vooralsnog geen thema te zijn.

Alexander Crämer. (c) STRICK Rechtsanwälte & Steuerberater

In de Duitse bouwsector zijn dan ook veel kansen te benutten. Dat zegt Rechtsanwalt Alexander Crämer van STRICK Rechtsanwälte & Steuerberater uit Kleve, die Nederlandse bedrijven in de Duitse bouwsector bijstaat. In Duitsland bestaat er relatief gezien een ruimere keuze aan bouwopdrachten. Bovendien is de concurrentie ook aanzienlijk minder. Vooral bouwopdrachten in de grensstreek kunnen daarom een ideale oplossing bieden voor Nederlandse bedrijven die het financieel moeilijk hebben gekregen door het stikstofprobleem, maar toch hun hoofdzetel in Nederland willen behouden.

Bouwen gaat in Nederland anders dan in Duitsland

Nederlandse bedrijven staan in Duitsland bekend als innovatieve bedrijven. Ook gaan ze sneller en goedkoper dan Duitse bedrijven te werk in de uitvoering van bouwopdrachten. Nederlandse bedrijven ervaren daarom geen grote moeite om aan bouwopdrachten te komen in Duitsland.

Het is echter erg belangrijk dat Nederlandse bedrijven zich goed in de Duitse wet- en regelgeving verdiepen voordat ze een bouwovereenkomst sluiten of uitvoeren. Bouwen in Duitsland gaat net iets anders dan in Nederland. Ook kent Duitsland een andere rechtscultuur: Duitsers doen anders zaken dan Nederlanders en kijken anders tegen (de totstandkoming van) overeenkomsten aan. Een flexibele houding en compromisbereidheid is meestal ver te zoeken bij een Duitse contractpartner. Ook voeren de Duitse autoriteiten strenge controles door.

Verplichtingen, inschrijvingen, aanmeldingen en vergunningen

Bedrijven die aan een bouwopdracht beginnen dienen zich te houden aan enkele verplichtingen. Zo geldt in Duitsland voor ieder bouwbedrijf een meld- en documentatieplicht. De medewerkers van een bouwbedrijf moeten voor de aanvang van de werkzaamheden in een zogenaamd Meldeportal worden aangemeld. Hiervoor is een online-registratie noodzakelijk.

De documentatieplicht houdt in dat een bedrijf verschillende documenten en stukken, zoals arbeidscontracten, de salarisadministratie, betalingsbewijzen, werkroosters en A1-verklaringen, gereed moet houden voor controles. Deze moeten gedeeltelijk ook in de Duitse taal, respectievelijk aangevuld, beschikbaar zijn.

Soms moeten bepaalde werknemers ook worden aangemeld bij de SOKA-BAU (Sociaalfonds voor de bouwnijverheid). Werknemers in de bouw moeten ook het geldende minimumloon in Duitsland uitbetaald moeten krijgen. Bovendien geldt voor bepaalde beroepen dat een inschrijving in het Duitse ambachtenregister vereist is.