“De eerste vreemde taal moet de taal van je buren zijn”

Basisschoolleerlingen in Nederland en Duitsland zo vroeg mogelijk met de buurtaal in aanraking laten komen: dat is het doel van het project ‘Vroege Buurtaal!’ van leadpartner Eems Dollard Regio. Twee projectmedewerkers en vier PABO-studenten van de Hogeschool Stenden vertelden tijdens de Studiedag van de Eems Dollard Regio op 30 november jl. hoe ze dit in de praktijk brengen.

Tijdens de Studiedag van de Eems Dollard Regio (EDR) in het Duitse Meppen kwamen Nederlandse en Duitse docenten bij elkaar om te praten over grensoverschrijdende samenwerking. In een van de workshops werd het project ‘Vroege Buurtaal’ toegelicht. Het project is onderdeel van het koepelproject ‘Arbeidsmarkt Noord’ van de EDR. Projectmanagers Peter Geerdink en Lea Timmer vertellen dat er aan beide kanten van de grens veel interesse is voor scholenuitwisselingen. Duitse en Nederlandse scholen werken in het kader van zo’n uitwisseling samen aan het organiseren van projectdagen, docentenuitwisselingen of gemeenschappelijke sportdagen. Vanuit het project wordt hard gewerkt aan het opbouwen van een scholennetwerk. Naast de Stenden Hogeschool, en het Rijnland Instituut is ook de Groningse gemeente Oldambt bij het project betrokken. Hier worden op negen basisscholen al Duitse lessen verzorgd door een Duitse juf.

Lessen in de buurtaal

Lea Timmer (voor) met op de achtergrond twee PABO-studenten van de Stenden Hogeschool uit Emmen.

Vier PABO-studenten van de Stenden Hogeschool vertellen vervolgens hoe ze aan de slag gingen met leerlingen in het buurland. Ze verzorgden technieklessen op Duitse scholen en gingen met interactieve spelvormen aan de slag op Nederlandse basisscholen. Hun belangrijkste doel? Zorgen dat de leerlingen plezier hebben tijdens de les en spelenderwijs de taal leren. PABO-studente Caro: “Ik vind het belangrijk dat leerlingen actief bezig zijn in de les, en niet alleen passief op hun stoel zitten. Door spelenderwijs met taal om te gaan, hebben kinderen écht plezier in leren en blijft de stof hen beter bij.” De studenten spraken tijdens de lessen gewoon hun moedertaal. Met veel handen en voetenwerk begrepen de leerlingen heel goed wat er van hen werd verwacht. Een filmpje laat zien hoe de leerlingen enthousiast hun raketten, gemaakt van een petfles, de lucht in laten vliegen.

Jong geleerd

Tijdens de discussie met de aanwezige docenten wordt gesproken over een geschikte leeftijd om kinderen met een nieuwe taal in aanraking te laten komen. Peter Geerdink ziet geen bezwaren om kinderen al op 4-jarige leeftijd de Duitse taal te leren, zolang het maar spelenderwijs gaat. Jonge kinderen pikken een nieuwe taal snel op. Geerdink begrijpt niet waarom op sommige scholen aan meerbegaafde kinderen Spaanse lessen worden aangeboden, in plaats van Duits. “De eerste vreemde taal die je leert, moet de taal van je buren zijn”, aldus Geerdink.

Op woensdag 7 februari vindt er voor basisscholen een inspiratiemiddag plaats over meertalig onderwijs op de Ludgerusschule in Rhede, met praktische voorbeelden en tips. Aanmelden bij Lea Timmer via lea.timmer@edr.eu. De bijeenkomst is gratis.