De grote ‚Niederlande-Check‘: zo zien Duitsers in de grensstreek Nederland

De grote ‚Niederlande-Check‘: zo zien Duitsers in de grensstreek Nederland
Amsterdam.

Nederland is voor veel inwoners van Noordrijn-Westfalen de populairste vakantiebestemming. Maar hoe denkt de bevolking in de grensregio nu echt over het buurland? Meer dan 5000 lezers namen deel aan een grote enquête van de Neue Rhein/Neue Ruhr Zeitung (NRZ). Dit zijn de resultaten.

Waarom brengen Duitsers uit de grensstreek in Noordrijn-Westfalen zo graag een bezoek aan Nederland, hoe ervoeren zij de Nederlanders in de coronacrisis en op welke vlakken vinden zij Nederland liberaler? Hoe succesvol is de grensoverschrijdende samenwerking? Deze en andere vragen stelde de NRZ in het kader van een grote ‘Niederlande-Check’. Meer dan 5200 respondenten vulden in juni en juli de vragenlijst in.

De grens over voor vakantie, recreatie of boodschappen

Circa 20 procent van de deelnemers steekt minstens één keer per maand de grens over; circa 90 procent meerdere keren per jaar. De meeste Duitsers bezoeken Nederland om te recreëren, vakantie te vieren of boodschappen te doen. Eén op de vijf gaat om beroepsmatige of privéredenen de grens over. Wat betreft vakantie zijn de uitkomsten zo klaar als een klontje: de overgrote meerderheid van de respondenten gaat het liefst naar zee.

Voorbeeld bij omgang met euthanasie

Gekeken naar maatschappelijke vraagstukken en ontwikkelingen beschouwen veel deelnemers Nederland als voorbeeld bij de omgang met euthanasie. Als groot voorbeeld voor Duitsland zien ze de goede infrastructuur voor fietsers, en ook wat betreft snelheidsbeperkingen en koopzondagen vinden zij Nederland vooruitstrevender. Meer dan twee derde van de respondenten vindt dat er in de grensregio sprake is van een nauwe samenwerking tussen de twee landen. Bovendien eten de Duitsers in Nederland het vaakst frietjes en frikandel, van het Nederlandse Koningshuis is de voormalige koningin Beatrix het bekendst en de deelnemers vinden de coronamaatregelen in Nederland niet streng genoeg.

Boeiend stemmingsbeeld

De resultaten worden vanaf 18 augustus in de NRZ en online gepubliceerd. De reporters van de NRZ gaan daarbij in op de coronacrisis, praten met de burgemeester van Nijmegen, geven tips over uitstapjes en leggen de stand van zaken rond euthanasie in Nederland uit.

De enquête is volgens wetenschappelijke standaarden niet representatief, omdat de deelnemers niet systematisch zijn geselecteerd. Alle inwoners van de regio met interesse in Nederland konden echter meedoen. Zo zorgt de Niederlande-Check voor een boeiend stemmingsbeeld. De enquête bestond in totaal uit twaalf vragen. Alle vragen en antwoorden zijn hier te bekijken.

Veel affiniteit met Nederland

De NRZ verschijnt als krant en online medium in de regio Niederrhein in de Kreise Kleve en Wesel, in het westelijk deel van het Ruhrgebied en in Düsseldorf. De regio grenst direct aan Nederland en haar inwoners hebben veel affiniteit met dit buurland: vakantie, uitstapjes in het weekend, werk of familie die aan de andere kant van de grens woont.

X