Van 18 tot en met 23 maart vindt in de Messe Frankfurt de vakbeurs Light + Building plaats, ‘s werelds grootste beurs voor verlichting en gebouwentechniek. Op deze tweejaarlijkse beurs worden de nieuwste innovaties op het gebied van verlichting, elektrotechniek, gebouwautomatisering en software voor de bouw gepresenteerd. Hoofd Brand Management Maria Hasselman van de Light + Building vertelt waarom deze beurs ook interessant is voor Nederlandse bedrijven.

Voor wie is de Light + Building bedoeld?

Op de Light + Building in de Messe Frankfurt presenteren meer dan 2.600 bedrijven hun nieuwste producten op het gebied van verlichting en elektrotechniek. Van de 216.000 bezoekers komt bijna de helft uit landen buiten Duitsland. Tot de belangrijkste doelgroepen behoren (binnenhuis)architecten, designers, planners, engineers en distributeurs.

Waarom is de beurs ook voor Nederlandse exposanten en bezoekers interessant?

De Light + Building is de grootste vakbeurs op het gebied van verlichting en gebouwentechniek ter wereld. De combinatie van deze thema’s op 1 beurs is alleen in Frankfurt te vinden. Exposanten hebben hier de gelegenheid om hun producten aan een breed internationaal publiek te presenteren. Ook is het de ideale plek om nieuwe contacten op te doen en de juiste zakenpartners te vinden. Bovendien zijn er op de Light + Building veel beslissingsbevoegden te vinden: 53% van alle bezoekers beschikken over inkoop- en beslissingsbevoegdheid. Op de beurs zijn de nieuwste verlichtingstrends te vinden en ook vinden er veel toekomstgerichte presentaties van experts plaats.

Maria Hasselman

Zijn er veel Nederlandse bedrijven op de beurs vertegenwoordigd?

Twee jaar geleden waren er op de Light + Building in totaal 53 Nederlandse bedrijven te vinden en 6.700 Nederlandse bezoekers. Nederland staat hiermee op de achtste plaats in de top tien van exposantenlanden. Op de aankomende Light + Building verwachten wij een zelfde aantal Nederlandse deelnemers. Zo zijn bijvoorbeeld Philips, Brand van Egmond en Quasar Holland dit jaar weer op de Light + Building te vinden.

Welk thema staat dit jaar centraal op de Light + Building?

Dit jaar draait de beurs om het thema ‘Connected – Secure – Convenient’. Bovendien wordt speciale aandacht gevestigd op ‘The smartification of everyday life’ en ‘Aesthetics and well-being in harmony’.

Welke nieuwe trends worden dit jaar op de beurs gepresenteerd?

Dit jaar is er veel aandacht voor de integratie van veiligheidstechniek in gebouwen, zoals videobewaking en toegangscontrole. Producten rond woning- en gebouwenautomatisering en elektrische veiligheidstechniek zijn geconcentreerd in hal 9.1. Hier is ook de speciale tentoonstelling ‘Secure!’ te vinden. In totaal zijn zo’n 150 aanbieders van veiligheidstechniek aanwezig.

Verder worden weer de nieuwe woontrends voor het komende seizoen voorgesteld in vier verschillende ‘woonwerelden’. Naast de presentatie van de nieuwste designtrends op de verlichtingsmarkt biedt ook het trendforum interessante aanknopingspunten voor vakhandelaars, designers, (binnenhuis)architecten. Ook staan er natuurlijk veel nieuwe innovatieve producten in de spotlight.

Voor welke themagebieden is de interesse op de beurs naar verwachting het grootst?

De industrie toont op de beurs slimme oplossingen, toekomstgerichte technieken en actuele designtrends, die zowel de rendabiliteit, het comfort als de veiligheid van een gebouw verhogen. Van smart home tot smart building, van LED-technologie tot zonnepanelen en van elektromobiliteit tot slimme stroommeters, alles is hier te vinden. Voor al deze innovaties zal zeker grote interesse bestaan.