De regio Niederrhein op de ‘PROVADA’ 2018: “Springplank naar Duitsland“

De regio Niederrhein op de ‘PROVADA’ 2018: “Springplank naar Duitsland“
De stand van Standort Niederrhein op de PROVADA 2017

De Niederrhein presenteert zich als enige Duitse regio van 5 tot en met 7 juni 2018 met een eigen stand op de PROVADA in Amsterdam. De PROVADA is met circa 280 exposanten en meer dan 24.000 bezoekers de grootste vastgoedbeurs in de Benelux. Voor de regio Niederrhein is het de elfde uitwedstrijd op de beurs in Amsterdam. Waarom? AHA24x7.com sprak met Bertram Gaiser, directeur van Standort Niederrhein GmbH. Onder de paraplu van Standort Niederrhein bundelen de ‘Kreise’ Kleve, Viersen, Wesel, Rhein-Kreis Neuss, de steden Krefeld en Mönchengladbach alsmede de IHK Mittlerer Niederrhein hun krachten op de Nederlandse markt en daarbuiten.

Meneer Gaiser, waarom is Standort Niederrhein aanwezig op de PROVADA?

Een groot aantal Nederlandse bedrijven heeft al in de regio Niederrhein geïnvesteerd. De regio is door haar ligging vlakbij de grens en de nabijheid van steden als Düsseldorf en Keulen en de Nederlandse thuismarkt uiterst aantrekkelijk. Daarom zien wij onszelf als toegangspoort voor Nederlandse ondernemers die de Duitse markt willen betreden. In zekere zin als ‘springplank’ naar Duitsland. Daarnaast beschikken we hier over een aantrekkelijk aanbod van bedrijfsterreinen en panden voor de meest uiteenlopende vastgoed- en investeringsprojecten. Deze willen we in samenwerking met onze aandeelhouders tijdens de PROVADA graag persoonlijk in Nederland presenteren.

Bertram Gaiser

Waardoor wordt de regio Niederrhein verder nog gekenmerkt?

De bedrijvenstructuur is bijzonder. Met de acht kernbranches logistiek, machinebouw, agribusiness, chemie, elektrotechniek, energie, textiel en toerisme is het spectrum van aanwezige bedrijven breed. Daarbij komt dat het aandeel van mkb-bedrijven groot is en er zowel ‘Hidden Champions’ als ‘global players’ te vinden zijn. Een aantrekkelijke combinatie van harde en zachte vestigingsfactoren maakt het plaatje compleet.

Waarin verschilt uw optreden op de PROVADA van die van voorgaande jaren?

Dit jaar zijn we sterker betrokken bij het randprogramma van de beurs. Op 5 juni 2018 organiseren we in de Business Lounge in hal 12 van 15 tot 16 uur een bijeenkomst met de titel ‘Investeren in Duitsland – een overzicht van de markt, financieringsmogelijkheden en juridische aspecten”. De drie sprekers Dr. Marcus Cieleback (PATRIZIA Immobilien AG), Dr. Jörg Höpfe (NRW Bank) en Freddy B. Heinzel (Anwaltskanzlei Strick, honorair consul van het Koninkrijk der Nederlanden) houden een korte keynote speech over hun werkterrein. Daarnaast willen we graag in gesprek komen met de deelnemers en hen de gelegenheid bieden om vragen te stellen.

Op de tweede beursdag, 6 juni, staat het thema duurzaamheid centraal. Er is een expertengesprek over het onderwerp ‘Sustainability 2.0: Do healthy buildings improve people’s performance?’ bij onze regionale gemeenschappelijke stand in hal 11, stand nr. 20. Geïnteresseerde experts in dit onderwerp, beursbezoekers en –exposanten zijn van harte uitgenodigd om zich via de officiële website van de PROVADA (trefwoord ‘Take a seat’) aan te melden voor een van de vrije plekken aan de expertentafel.

Welke andere activiteiten van Standort Niederrhein GmbH hebben verder nog betrekking op Nederland?

Er zijn er een aantal te noemen die een directe of indirecte relatie met Nederland hebben. Eind vorig jaar hebben we bijvoorbeeld samen met de DNHK een investment seminar georganiseerd voor Nederlandse ondernemers met interesse in de Duitse markt. Half april waren we als exposant te vinden op de Duitslanddag in Utrecht, om de bezoekers ook hier te informeren over de regio en de locatievoordelen. Als medeorganisator van de Open Coffee Niederrhein, die elke tweede woensdag van de maand plaatsvindt, supporten we het rechtstreekse contact tussen Nederlandse en Duitse ondernemers. Daarnaast zijn we partner van de jaarlijkse Duits-Nederlandse Handelsdag in Mönchengladbach, waar alleen al vorig jaar circa 700 bezoekers en 70 exposanten op afkwamen. Er vonden zelfs meer dan 200 matchinggesprekken plaats. Met onze nieuwe Nederlandse website https://investeren-in-duitsland.nl/ willen we geïnteresseerden nog sneller en eenvoudiger een indruk geven van onze regio en laten zien, wat de regio Niederrhein kenmerkt.

Daarnaast zijn we – naast de PROVADA – ook te vinden op andere beurzen. Bijvoorbeeld in oktober op de ‘Expo Real’ in München en volgend jaar weer op de ‘Polis Convention’ en de ‘transportlogistic’. Natuurlijk gebruiken we ook deze beurzen om over de landsgrenzen heen gesprekken te voeren, bestaande contacten te onderhouden en nieuwe aan te knopen. De wederzijdse kennismaking en het van elkaar leren, staan overigens ook centraal tijdens andere activiteiten en evenementen die de komende maanden op stapel staan voor Nederlandse en Duitse spelers in de vastgoedbranche.

Kort gezegd: Standort Niederrhein is blij met elke gelegenheid om met ondernemers uit Nederland en Duitsland in gesprek te komen of ze met elkaar in contact te brengen.

  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
X