Ben je ook zo druk? Altijd maar bezig, eindeloze ‘to-do-lijsten’ en zelden tijd om van het leven te genieten? Inderdaad: tijdsdruk is een van de grootste problemen van de huidige tijd, zeker in onze contreien. Maar als we nu eens verder kijken, onder het oppervlak, dan brengen we met ons ‘het is wel heel druk de laatste tijd’ vaak ook een andere boodschap tot uitdrukking: kijk eens hoe belangrijk ik ben! Anders zou ik het immers niet zo druk hebben…
Waarom vertellen we via deze omweg dat we het druk hebben en dus belangrijk zijn? Een blik op onze culturele achtergrond helpt bij het decoderen van deze boodschap. Zoals in veel landen met een vlakke hiërarchie is het not done om je te laten voorstaan op status. Deze houding is kenmerkend voor Nederland, maar zeker ook aanwezig in andere landen die door het protestantisme zijn beïnvloed, zoals Duitsland en de Scandinavische landen. Aangezien de meeste mensen op de een of andere manier toch willen laten zien dat ze meetellen in de samenleving, zoeken ze naar een andere mogelijkheid om dit tot uitdrukking te brengen. Het ook heel protestantse arbeidsethos en de taal bieden uitkomst: de mouwen opstropen, niet zeuren, maar hard werken – ‘druk, druk, druk’ dus.status
Hiermee slaan we twee vliegen in een klap: we geven onszelf te kennen als noeste werkers en laten tegelijk zien dat we ‘best wel een beetje’ belangrijk zijn. Taal en cultuur zijn ten slotte onlosmakelijk met elkaar verbonden.
Ingeborg Lindhoud geeft interculturele trainingen en intercultureel advies. Ze heeft een eigen communicatiebureau symphony communication en is gespecialiseerd in interculturele communicatie tussen Nederlandse en Duitse zakenpartners. Ingeborg woont in Kleve.