Duitse detailhandel moet uitgerangeerde elektronica terugnemen

Duitse detailhandel moet uitgerangeerde elektronica terugnemen

Sinds 1 november kunnen in Duitsland consumenten hun oude gsm’s, TV’s en laptops gratis bij de electronicawinkelier afgeven, meldt advocatenkantoor STRICK

Waarheen met de eerste generatie iPad, de uitgerangeerde haardroger of de wasmachine die de oproep van een smartphone nog niet herkent? In plaats van de verwijdering aan recyclingbedrijven over te laten, dumpen mensen hun kleinere elektronica helaas maar al te vaak in de ton achter het huis en vervuilen zo het milieu.

De Duitse bond van recyclingbedrijven schat dat er ieder jaar zo’n 120.000 ton aan kleine elektr(on)ische apparaten uit gemakzucht bij het huisvuil belandt. En is daarom blij met de nieuwe regeling, die op 1 november in werking is getreden en waardoor Duitsland een EU-richtlijn volgt: elektronicawinkels met meer dan 400 vierkante meter voor de verkoop gebruikte vloeroppervlakte moeten uitgerangeerde apparaten terugnemen.

Waar het apparaat gekocht werd, speelt in dit scenario geen rol, een bon hoeft de klant niet te laten zien. Kleine elektr(on)ische artikelen zoals mobiele telefoons of scheerapparaten kunnen zonder aankoop van een nieuw apparaat ook bij de detailhandel om de hoek worden achtergelaten. Oude TV-toestellen, was- en vaatwasmachines en andere grotere apparaten hoeft een winkelier alleen dan te aanvaarden, als een klant bij hem een nieuwe koopt. De verplichte terugname bij gelijktijdige aanschaffing van een nieuw apparaat geldt ook voor de internethandel.

  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
X