Bedrijven in Duitsland die hun medewerkers niet naar behoren betalen of niet op correcte wijze hebben aangenomen, krijgen serieuze heibel met de douane. In september waren in heel Duitsland ongeveer 6.000 ambtenaren van de sectie “Finanzkontrolle Schwarzarbeit” twee dagen lang op pad. Ze controleerden bedrijven in de bouw, de horeca, de schoonmaak-, logistiek- en vleesverwerkende branche. Dat meldt STRICK Rechtsanwälte & Steuerberater uit Kleve.

De nadruk lag hierbij voornamelijk op zwart werk, ontduiking van het wettelijk minimumloon (op dit moment € 8,84) en fraude bij de sociale verzekering. In het kader van deze controle werden meer dan 32.000 werknemers bevraagd en 351 procedures tegen bedrijven opgestart. 172 daarvan hadden te maken met schending van de minimumloonwet. Naar schatting bedroeg de schade, die werkgevers de Duitse schatkist door deze praktijken in het eerste halfjaar van 2018 hebben berokkend, om en nabij de 400 miljoen euro. De Minister van Financiële zaken verkondigde onlangs dat de “Finanzkontrolle Schwarzarbeit” tot 2019 nog eens 1.400 medewerkers extra ter beschikking krijgt.

Vakbonden

De vakbonden, die onlangs nog het gebrek aan controle op naleving van de minimumloonwet aan de kaak stelden, waren tevreden over het aanscherpen van de controles. Wel eisten ze een openbaar register, waarin bedrijven zijn opgenomen die het wettelijk minimumloon ontduiken. Woordvoerders van de vakbonden lieten meteen na de nationale controledagen weten dat ze frauderende bedrijven het liefst aan de schandpaal zouden willen nagelen. Werkgevers die niet naar behoren betalen zouden volgens hen niet alleen publiekelijk moeten worden genoemd en bestraft; ze zouden voortaan ook niet meer voor aanbestedingen in aanmerking mogen komen.

X