Duitse economie in recessie beland

Duitse economie in recessie beland

De Duitse economie is in het eerste kwartaal van 2020 met 2,2 procent gekrompen ten opzichte van het kwartaal ervoor. In het vorige kwartaal was er ook al sprake van een teruggang. Daarmee is de Duitse economie nu officieel in een recessie beland.

In het laatste kwartaal van 2019 kromp het Duitse bruto binnenlands product al 0,1 procent. De krimp van het eerste kwartaal van 2020 is de grootste krimp sinds de financiële crisis van 2009.

Coronacrisis

Oorzaak van de recessie is de coronacrisis. Ook de Duitse economie wordt hier hard door geraakt. In de eerste drie maanden van dit jaar namen de investeringen met bijna 7 procent af en werd er 3 procent minder geëxporteerd. Ook de uitgaven van consumenten namen af: met 3,2 procent. Door de sluiting van veel winkels en horecagelegenheden en onzekerheid in verband met de coronacrisis hebben veel Duitsers minder geld uitgegeven. De Duitse bouwsector is als enige sector gegroeid. Ook de overheidsbestedingen stegen in het eerste kwartaal, met 0,2 procent.

Er wordt verwacht dat de Duitse economie in het tweede kwartaal een nog veel zwaardere klap te verduren krijgt, omdat de coronamaatregelen in het eerste kwartaal pas enkele weken van kracht waren.

X