De Duitse industrie zit weer in de lift. Nadat het aantal opdrachten in de eerste vier maanden van 2018 een neerwaartse trend liet zien, was er in mei weer een lichte toename van 2,6% ten opzichte van de maand ervoor te bespeuren.

Het was voor het eerst sinds de financiële crisis van 2008 dat het aantal opdrachten vier maanden achtereen bleef dalen. Volgens het Duitse Bundeswirtschaftsministerium zijn de orderportefeuilles echter nog steeds onverminderd vol, en ondanks de kortstondige daling in het aantal opdrachten draait de economie duidelijk beter dan het gemiddelde van de afgelopen jaren.  Verwacht wordt dat de industriële conjunctuur de komende maanden een lichte stijgende lijn blijft vertonen.

Vooral meer opdrachten uit de eurozone

Opvallend is dat vooral het aantal opdrachten uit de eurozone met 6,7 procent flink toegenomen is, in tegenstelling tot uit de rest van de wereld, waar een daling van 1,3 procent te zien was. Volgens Thomas Gitzel van de VP Bank Liechtenstein laat dat zien dat de economie in de eurozone nog steeds goed draait. Hij denkt dat deze zich daarom verder positief kan gaan ontwikkelen: “Mits de handelsoorlog met de Verenigde Staten niet verder escaleert, zal het Duitse bruto binnenlands product in de tweede helft van 2018 weer iets verder oplopen.”

X