Duitse Johannes Hoven ontvangt Nederlands lintje

Duitse Johannes Hoven ontvangt Nederlands lintje

Het is een vrij zeldzame gebeurtenis: een Duitser die wordt benoemd tot Ridder in de Orde van Oranje-Nassau. Deze eer valt over het algemeen vooral te beurt aan Nederlanders, maar onlangs werd ook de Duitser Johannes Hoven, afkomstig uit het Duitse grensdorp Suderwick, geridderd. Zijn jarenlange inzet voor Heimatverein Suderwick en Burgerinitiatief Dinxperwick, een initiatief ter bevordering van de band tussen buurdorpen Dinxperlo en Suderwick, werd beloond met de koninklijke onderscheiding.

Johannes Hoven groeide op in Suderwick, een Duits grensdorp dat na de Tweede Wereldoorlog grotendeels werd geannexeerd door Nederland. In 1963 werd deze annexatie teruggedraaid. Toch bleef de verbinding met Nederland altijd. Inmiddels zijn Dinxperlo (gemeente Aalten) en Suderwick echte tweelingdorpen geworden, met Duits-Nederlandse tweekleurige plaatsnaamborden, een gezamenlijk politiebureau en – nog op de planning – een gezamenlijke brandweerkazerne. Ook bij Johannes Hoven is de verbinding met Nederland altijd gebleven. Samen met zijn goede Nederlandse vriend Freek Diersen zette hij talloze projecten ter bevordering van de Duits-Nederlandse samenwerking op.

Gezamenlijke inzet, gezamenlijke onderscheiding

Ook Freek Diersen mocht een koninklijke onderscheiding in ontvangst nemen. Hij werd in 2012 al onderscheiden tot Lid in de Orde van Oranje-Nassau, maar werd nu ook bevorderd tot Ridder in de Orde van Oranje-Nassau. Het is niet voor het eerst dat de beide mannen voor hun inzet worden beloond. Zo ontvingen zij in 2016 de Erfgoedprijs voor hun inzet voor het behoud van het cultureel erfgoed van Dinxperlo en Suderwick.

Beelden van de benoeming van de beide mannen zijn hieronder te zien:

X