Duitse koopwoningen duurder geworden  

Duitse koopwoningen duurder geworden  

Niet alleen in Nederland zijn de prijzen voor koopwoningen de afgelopen jaren in sneltempo gestegen – ook in Duitsland is dit het geval. In 2021 zijn Duitse koopwoningen in vergelijking met 2020 gemiddeld 11 procent duurder geworden. Dat is de grootste stijging sinds 2000.

Dat blijkt uit nieuwe voorlopige cijfers van Destatis, het Duitse bureau voor de statistiek. In 2020 waren de prijzen in vergelijking met 2019 nog met 7,8 procent gestegen.

Vooral grote stijging in laatste kwartaal

Volgens Destatis was er vooral een grote stijging aan het einde van 2021 te zien. Van oktober tot en met december stegen de prijzen met gemiddeld 12,2 procent in vergelijking met de prijzen in het laatste kwartaal van 2020. Ten opzichte van het derde kwartaal van 2021 stegen de prijzen in het laatste kwartaal van 2021 met 3,1 procent.

Sterke prijsstijgingen op platteland

In de metropolen Berlijn, Hamburg, München, Keulen, Frankfurt, Stuttgart en Düsseldorf waren bovengemiddeld sterke prijsstijgingen te zien. Daar was een koopwoning in het laatste kwartaal van 2021 gemiddeld 12,7 procent duurder dan in het laatste kwartaal van 2020. De prijzen van koopwoningen stegen echter niet alleen in de steden, maar ook op het platteland: de prijzen explodeerden ook in dunbevolkte gebieden (+ 13,2 procent t.o.v. het laatste kwartaal van 2020).

Thuiswerken

De oorzaak van de prijsstijgingen moet volgens Die Welt gezocht worden in onder andere lage rentes en een gebrek aan woonruimte. Ook de coronapandemie heeft invloed gehad: doordat veel mensen vanuit thuis zijn gaan werken, is er meer vraag ontstaan naar woonruimte op het platteland.

X