De Duitse loonkosten liggen nog steeds bijna een derde hoger dan in andere Europese landen. Bovendien stegen de arbeidskosten in de Duitse particuliere sector sterker dan het EU-gemiddelde. In totaal stegen de kosten voor een manuur met 1,6 procent tot 31,80 euro, zo blijkt uit onderzoek van het Statistische Bundesamt, het Duitse bureau voor de statistiek. In de Europese Unie steeg de prijs van een manuur met 1,4 procent naar 24,40 euro.

Werk was slechts in zeven andere Europese landen duurder dan in Duitsland. De top 3 werd gevormd door Denemarken (42 euro), België en Zweden. Ook in Frankrijk kostte een uur werk meer dan in Duitsland, namelijk 36,40 euro. Werk was het goedkoopst in Bulgarije (3,80 euro) en Roemenië (4,20 euro). Nederland staat met een gemiddelde van 33 euro op plaats 11.

In de Duitse industrie liggen de lonen bijzonder hoog. Alleen in deze sector ligt Duitsland met uurkosten van 37 euro in Europa op plaats vier achter België (43,20 euro), Denemarken en Zweden. Desondanks beschikt de Duitse industrie door haar hoge productiviteit internationaal gezien over een uitstekend concurrerend vermogen.

Lees meer (in het Duits) bij Destatis