Duitse regering maakt coronamaatregelen voor herfst en winter bekend

Duitse regering maakt coronamaatregelen voor herfst en winter bekend

Welke coronamaatregelen gelden er de komende herfst en winter in Duitsland? De Duitse Bondsregering heeft daar deze week in een nieuw wetsontwerp duidelijkheid over gegeven. Onderdeel van de plannen is een landelijke mondkapjesplicht in vliegtuigen, langeafstandstreinen, ziekenhuizen en verzorgingstehuizen.

Het ontwerp is al goedgekeurd door het kabinet en ligt nu bij de Bondsdag. Op 8 september zou de Bondsdag kunnen instemmen met het voorstel. Het moet vervolgens nog worden voorgelegd aan de Bondsraad. De nieuwe maatregelen moeten daarna gaan gelden van 1 oktober 2022 t/m 7 april 2023.

Landelijke mondkapjesplicht

Gepland is onder andere een landelijke FFP2-mondkapjesplicht in vliegtuigen en langeafstandstreinen. Voor kinderen van 6 tot 14 jaar en personeel is een medisch mondkapje voldoende. Ook in ziekenhuizen en verzorgingstehuizen moet een landelijke mondkapjesplicht gaan gelden. Daarnaast moeten bezoekers een negatieve coronatest kunnen overleggen.

Vrijheid voor deelstaten

Daarnaast heeft de Bondsregering aangekondigd dat de zestien Duitse deelstaten de vrijheid krijgen om verdere maatregelen te nemen, afhankelijk van de besmettingsgraad. Het gaat onder meer om het verplicht dragen van mondkapjes in bussen en treinen in het streekvervoer en in openbaar toegankelijke binnenruimten. De mondkapjesplicht moet komen te vervallen wanneer bij een bezoek aan culturele, recreatieve of sportevenementen en in restaurants om een negatieve test wordt gevraagd. Uitzonderingen op de mondkapjesplicht kunnen ook gaan gelden als er een recent vaccinatie- of herstelbewijs kan worden getoond. Ook kunnen de deelstaten een testplicht op scholen en kinderdagverblijven en een mondkapjesplicht op middelbare scholen (in Duitsland vanaf ca. 10 jaar) voorschrijven.

Vergoedingen voor verpleeghuizen

De Bondsregering plant tevens een financiële vergoeding voor verpleeghuizen die verantwoordelijken moeten aanwijzen die zorgdragen voor vaccinaties, hygiëne en behandeling van besmette personen, bijvoorbeeld met het geneesmiddel Paxlovid. De instellingen krijgen hiervoor volgens de plannen 250 euro per maand; werknemers die de taken alleen of in teamverband op zich nemen, ontvangen in totaal 750 euro.

X