Kategorien News

Duitse regering past wet aan om landelijk lockdowns te kunnen afkondigen

Het Duitse kabinet heeft vandaag een wetsvoorstel gepresenteerd waarmee het een landelijke lockdown kan afkondigen. Tot nu toe konden de zestien deelstaten daar nog afzonderlijk toe besluiten. De nieuwe wet is volgens bondskanselier Angela Merkel noodzakelijk, omdat de deelstaten telkens minder streng willen optreden dan zij noodzakelijk acht nu het aantal besmettingen blijft stijgen. Het wetsvoorstel moet nog worden aangenomen door de Bondsdag.

Merkel en de minister-presidenten van de Duitse deelstaten introduceerden begin maart een ‘Notbremse’, een noodrem: regionale versoepelingen zouden worden teruggedraaid wanneer er per 100.000 inwoners meer dan 100 nieuwe besmettingen per week zouden worden vastgesteld. In de praktijk leefden de deelstaten deze regel echter niet altijd na. Daarnaast konden ze het vaak niet eens worden over de maatregelen tegen verdere verspreiding van het coronavirus. Juridisch gezien kon Merkel echter niet ingrijpen – en dat terwijl het aantal besmettingen in Duitsland snel stijgt. Het aantal nieuwe besmettingen per 100.000 inwoners over de afgelopen week in heel Duitsland lag vandaag op 140,9.

Avondklok, contactbeperkingen en winkels dicht

Wanneer de Bondsdag met het nieuwe voorstel instemt, krijgt de Duitse regering echter de bevoegdheid om landelijk in te grijpen. In het nieuwe voorstel is voorzien dat wanneer er in een bepaalde regio drie dagen achter elkaar meer dan 100 nieuwe besmettingen per week per 100.000 inwoners zijn, aan de ‘federale noodrem’ wordt getrokken. In deze regio wordt dan tussen 21.00 uur en 5.00 uur een avondklok ingevoerd, mensen mogen nog maar één bezoeker thuis ontvangen en niet-essentiële winkels moeten hun deuren sluiten. Hetzelfde geldt voor scholen wanneer er per week meer dan 200 besmettingen per 100.000 inwoners gemeten worden.

Op dit moment ligt het aantal besmettingen in vrijwel alle Duitse deelstaten boven de 100 besmettingen per 100.000 inwoners per week; in Saksen en Thüringen zelfs boven de 200. Alleen Sleeswijk-Holstein blijft onder de 100.

Spannend of de wet door de Bondsdag komt  

Het nieuwe wetsvoorstel moet deze week nog goedgekeurd worden. Volgens NOS-correspondent Judith van de Hulsbeek kan dat nog wel eens spannend worden, omdat een deel van de oppositie al heeft aangegeven tegen het nieuwe wetsvoorstel te zijn. Omdat het wetsvoorstel zo snel goedgekeurd moet worden, is echter een grote meerderheid in de Bondsdag nodig.

Lees verder bij de Tagesschau.