Duitsland verlengt lockdown, maar presenteert ook versoepelingsstrategie

Duitsland verlengt lockdown, maar presenteert ook versoepelingsstrategie

Na een negen uur durend overleg tussen de Duitse bondskanselier Angela Merkel en de zestien Duitse deelstaten is besloten om de lockdown in Duitsland tot 28 maart te verlengen. Tegelijkertijd presenteerde de regering een vijfstappenplan om uit de lockdown te komen, waarmee stap voor stap versoepelingen gerealiseerd kunnen worden.

Hiermee kan de samenleving langzaam maar zeker heropend worden. De snelheid waarmee deze stappen gezet kunnen worden, is echter afhankelijk van de ontwikkeling van het aantal besmettingen. De Duitse regering wil te allen tijde aan de noodrem kunnen trekken en heeft daarom een ‘Notbremse’ geïntroduceerd: wanneer het aantal nieuwe besmettingen in een deelstaat of regio gedurende drie achtereenvolgende dagen oploopt tot meer dan 100 nieuwe besmettingen per 100.000 personen binnen zeven dagen, worden de versoepelingen teruggedraaid en de regels die tot 7 maart golden, op de tweede daaropvolgende werkdag weer van kracht.

Het precieze besluit van de Duitse regering waarin alle nieuwe maatregelen toegelicht worden, is hier na te lezen.

Stap 1: scholen, kinderopvang en kappers sinds 1 maart open

Als eerste stap mochten de scholen, kinderopvang en kappers vanaf 1 maart hun deuren weer openen.

Stap 2: soepelere regels voor privé-ontmoetingen, boekhandels, bloemenwinkels, tuincentra en contactberoepen

Vanaf 8 maart worden de regels voor bijeenkomsten in de privésfeer licht versoepeld. Vanaf die dag mogen maximaal vijf personen uit maximaal twee huishoudens weer bij elkaar komen. In regio’s met minder dan 35 nieuwe besmettingen per 100.000 inwoners per week mogen zelfs maximaal tien personen uit maximaal drie huishoudens samenkomen. In beide gevallen worden kinderen tot 14 jaar niet meegeteld.

Volgende week mogen als tweede stap ook boekhandels, bloemenwinkels en tuincentra hun deuren weer openen. Wel dienen zij speciale hygiëneconcepten in acht te nemen en moet het aantal klanten beperkt worden. Hiervoor geldt dat voor de eerste 800 m2 winkeloppervlak één klant per 10 m2 welkom is en één klant per elke 20 m2 extra.

Ook contactberoepen en rij- en vliegscholen mogen weer aan de slag. Voor contactberoepen is een testconcept vereist.

Stap 3: versoepelingen voor detailhandel en sport

Wanneer verdere versoepelingen mogelijk zijn, is vanaf de derde stap afhankelijk van het aantal nieuwe besmettingen in een regio. Eerste versoepelingen kunnen vanaf 8 maart gerealiseerd worden, wanneer het aantal nieuwe besmettingen per 100.000 inwoners gedurende zeven dagen daalt naar tussen 50 en 100 besmettingen. De detailhandel mag dan zijn deuren openen voor winkelen op afspraak. Ook musea, galeries, dierentuinen, botanische tuinen en gedenkplaatsen mogen dan op reservering mensen ontvangen. Daarnaast mogen dan maximaal vijf personen uit maximaal twee huishoudens samen buiten sporten.

Wanneer het aantal nieuwe besmettingen per 100.000 inwoners per week minder dan 50 bedraagt, zijn er vanaf 8 maart nog meer versoepelingen mogelijk. Dan mag de detailhandel weer klanten ontvangen. Het aantal is afhankelijk van het oppervlak van de betreffende winkel. Bovendien mogen musea, galeries, dierentuinen, botanische tuinen en gedenkplaatsen weer open. Niet-contactsporten zijn buiten weer toegestaan in groepen van maximaal tien personen.

Stap 4: terrassen en culturele instellingen weer open

Blijft of daalt het aantal nieuwe besmettingen per 100.000 inwoners per week onder de grens van 100, dan mogen de terrassen in een vierde fase 14 dagen na de derde openingsstap worden geopend, mits vooraf een reservering wordt gemaakt en contactgegevens worden genoteerd. Zitten er personen uit meerdere huishoudens aan een tafel, dan is het doen van een sneltest op die dag verplicht. In dit geval geldt de testplicht ook voor culturele instellingen en sport.

Wanneer het aantal besmettingen daalt naar minder dan 50 besmettingen per 100.000 inwoners per week en in de 14 dagen na het van kracht worden van openingsstap 3 stabiel blijft, vervalt de reserverings- en testplicht voor de terrassen. Ook bezoekers van bioscopen, theaters, concertzalen en operagebouwen hoeven zich dan niet meer van tevoren te testen. Daarnaast zijn niet-contactsporten indoor weer mogelijk en mogen contactsporten weer buiten worden beoefend.

Stap 5: evenementen buiten onder voorwaarden weer mogelijk

Kent een regio of deelstaat een stabiel of dalend aantal nieuwe besmettingen van minder dan 100 nieuwe besmettingen per 100.000 inwoners per 7 dagen, mag de detailhandel weer open met een beperking van het aantal klanten. Ook niet-contactsporten binnen en contactsport buiten waarvoor geen testverplichting geldt zijn dan weer mogelijk.

Wanneer het aantal nieuwe besmettingen per 100.000 inwoners in zeven dagen gedurende 14 dagen na het ingaan van de vierde openingsstap stabiel blijft op minder dan 50 nieuwe besmettingen, zijn evenementen in de openlucht met maximaal 50 deelnemers en contactsporten binnen weer toegestaan.

Alle maatregelen uit het vijfstappenplan zijn hier na te lezen (incl. overzichtelijke tabel).

Sneltests

Daarnaast heeft iedere inwoner van Duitsland vanaf 8 maart recht op één gratis sneltest per week. Deze wordt betaald door de regering en wordt afgenomen in gemeentelijke testcentra en artsenpraktijken. Daarnaast moeten er vanaf komend weekend zelftests in de winkel liggen, die mensen thuis zelf kunnen afnemen.

Volgende stappen

Op 22 maart vindt er nieuw overleg plaats. Die dag zullen er besluiten worden genomen over versoepelingen omtrent de horeca, cultuur, evenementen en toerisme.

  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
X