Duitse staatssecretaris op bezoek in Euregio Maas-Rijn

Duitse staatssecretaris op bezoek in Euregio Maas-Rijn
Dr. Rolf Schmachtenberg. (c) Bundesministerium für Arbeit und Soziales

Op maandag 28 oktober 2019 bracht de staatssecretaris van het Duitse Bundesministerium für Arbeit und Soziales, dr. Rolf Schmachtenberg, een bezoek aan de Euregio Maas-Rijn. Hij werd ontvangen door Luc Gillard en Michael Dejozé, respectievelijk voorzitter en directeur van de Euregio Maas-Rijn. Ook minister van de Duitstalige Gemeenschap van België Isabelle Weykmans was bij de ontvangst aanwezig.

Doel van het bezoek was om van gedachten te wisselen over de praktijk van grensoverschrijdende samenwerking en de ontwikkeling van de regio. De focus lag op praktische oplossingen voor grensbelemmeringen, zoals op het gebied van grensoverschrijdend onderwijs binnen de Euregio Maas-Rijn. Ook de belemmeringen op de grensoverschrijdende arbeidsmarkt kwamen aan bod.

De euregionale arbeidsmarkt moet worden versterkt. Daarnaast dient de vraag naar en het aanbod van banen en opleidingsplaatsen in de grensregio optimaal te worden gecoördineerd. Op het gebied van de grensoverschrijdende arbeidsmarkt zal ook worden gestreefd naar een verdere uitbreiding door middel van innovatieve maatregelen. Voorbeelden hiervan zijn de één-loket-benadering en de totstandbrenging van een 360°-arbeidsmarkt – zonder belemmeringen.

Tijdens het bezoek werden actuele initiatieven besproken. Concrete voorbeelden hiervan zijn de projecten EUR.Friends (dat o.a. de organisatie omvat van grensoverschrijdende bedrijfsstages) en het werk van het Eurode Business Center (bevordering van grenscontacten op economisch niveau). Ook het project youRegion, waar de verbetering van de grensoverschrijdende arbeidsmarkt in de Euregio Maas-Rijn centraal staat, werd besproken. Daarnaast kwamen het GrensInformatiePunt Aachen-Eurode (gratis en op maat gesneden informatie voor grenspendelaars over de thema’s werken, wonen en studeren in het buurland) en de service voor grensoverschrijdende arbeidsbemiddeling aan bod.

  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
X