Iedereen die regelmatig in Duitsland is, weet: het is verstandig om er altijd wat contant geld op zak te hebben. De kans bestaat dat je bij de lokale bakker, in het restaurant of in het openbaar vervoer niet kunt pinnen. Een Duitser heeft dan ook gemiddeld 107 euro in zijn portemonnee. Dat blijkt uit het nieuwste maandelijkse rapport van de Bundesbank.
In het rapport is bovendien te lezen dat Duitsers gemiddeld 1364 euro contant thuis of in een kluis bij de bank bewaren. De studie werd tussen januari en april 2018 uitgevoerd en er deden 2000 respondenten mee.
Vooral ouderen, zzp’ers en mensen met hoog inkomen
Binnen de Duitse bevolking zijn grote verschillen te zien in het geld dat thuis of bij de bank bewaard wordt. Vooral ouderen bewaren veel contant geld, aldus de Bundesbank. Ook zzp’ers en mensen met een bovengemiddeld inkomen doen dit graag. Bovendien wordt er in Oost-Duitsland opvallend meer geld thuis bewaard dan dit in West-Duitsland het geval is.
Contant geld thuis vanwege lage rente
Voor 58 procent van de respondenten is de lage rente een reden om meer contant geld thuis of bij de bank te bewaren. 55 procent doet dit omdat contant geld een gangbaar betaalmiddel is, en 41 procent heeft thuis contant geld liggen omdat het altijd als betaalmiddel te gebruiken is, ook wanneer er een technische storing is. 31 procent betaalt met contant geld omdat het geen extra kosten oplevert. Overige redenen om thuis contant geld te bewaren zijn dat contant geld een anoniem karakter heeft en dat het veilig is om contant geld te hebben in het geval van een grote bankencrisis.
Lees verder in het maandelijkse rapport van de Bundesbank (vanaf pagina 47).