Duitsers komen massaal tanken in Nederland

Duitsers komen massaal tanken in Nederland

Lange tijd was het een vertrouwd beeld in de Nederlands-Duitse grensregio: Nederlanders die na het werk of in het weekend de grens naar Duitsland overstaken om bij de oosterburen voordelig te tanken. Dat is inmiddels veranderd: sinds kort zijn benzine en diesel in Nederland goedkoper dan in Duitsland, waardoor Duitsers nu juist in Nederland komen tanken.  

Dit heeft alles te maken met de tijdelijke Duitse korting op brandstof. Vanwege de stijgende brandstofprijzen gaf de Duitse regering van 1 juni t/m 31 augustus 2022 circa 35 cent korting op elke liter benzine. Dieselgebruikers kregen circa 17 cent korting per liter. In beide gevallen kwam de korting voor het grootste deel tot stand door een verlaging van de energiebelasting. Ook de btw ging omlaag. De prijsverschillen tussen Nederlandse en Duitse tankstations werden hierdoor zo groot, dat bij Duitse tankstations in de grensregio lange files met Nederlandse auto’s ontstonden.

Sinds 1 september moet in Duitsland echter weer de reguliere prijs voor benzine en diesel worden betaald. Dat heeft ertoe geleid dat in sommige gevallen de Nederlandse benzine- en dieselprijs lager is – en dus steken Duitsers massaal de grens over om in Nederland te tanken. In Nederland is de accijns op diesel, benzine en lpg van 21 procent nog tot en met december 2022 verlaagd.

Lees verder bij de NOS.

X