Duitsland ‘beste land ter wereld’

(c) Rainer Sturm / pixelio.de

Op het Wereld Economisch Forum in Davos werd vorige maand de top 10 van ‘Beste Landen’ voorgesteld, zoals die werd opgemaakt door het Amerikaanse mediabedrijf U.S.News and World Report. Duitsland komt naar voren als beste land, dat vooral uitblinkt in leiderschap en ondernemerschap.

Duitsland is “het beste land ter wereld” om te wonen, aldus een enquête onder meer dan 16.000 mensen uit 60 landen. Uit de resultaten van het onderzoek blijkt dat Duitsland de goede score te danken heeft aan sterk leiderschap, goede zorgen voor de burgers en het feit dat ondernemerschap in het land in hoge mate wordt aangemoedigd.

Canada eindigde op de tweede plaats, maar behaalde de hoogste score van alle landen in de categorie ‘levenskwaliteit’. Groot-Brittannië staat op de derde plaats, op de voet gevolgd door de Verenigde Staten. Zweden, Australië, Japan, Frankrijk, Nederland en Denemarken maken de top tien van de wereld compleet.

Overheidsbemoeienis
Gemeenschappelijk kenmerk van de landen op de eerste drie plaatsen van de ranglijst is de mate van inmenging van de overheid in het dagelijkse leven van de burgers: sociale zekerheid, de voorziening van betaalbaar onderwijs, goedkope gezondheidszorg en de betrokkenheid van de overheid in het zakenleven en de economie. Dit staat in sterk contrast met de VS, waar overheidsinmenging in de economie vaak onderwerp van debat is en veel inwoners gebukt gaan onder loodzware studieleningen.

Op de website van US News and World Report is de volledige lijst te bekijken.

X