Duitsland bestempelt bijna heel Nederland tot risicogebied – wat zijn de regels? (update)

Duitsland bestempelt bijna heel Nederland tot risicogebied – wat zijn de regels? (update)
Ook Nationaal Park De Hoge Veluwe wordt door de reiswaarschuwing van het Duitse ministerie van Buitenlandse Zaken getroffen.

Nadat het Duitse Robert Koch Institut steeds meer provincies tot  risicogebied verklaarde, is werd op 7 oktober ook Limburg aan de lijst met risicogebieden toegevoegd. Alleen de provincie  Zeeland blijft vooralsnog buiten schot.

In navolging van het besluit van het Robert Koch Institut heeft het Duitse ministerie van Buitenlandse Zaken nu ook een officiële ‘Reisewarnung’, een reiswaarschuwing, voor Nederland afgegeven. Inwoners van Duitsland wordt hiermee sterk afgeraden om voor niet-noodzakelijke of toeristische doeleinden naar Nederland (exclusief Zeeland en Limburg) af te reizen.

Verplicht testen en in quarantaine

Duitsers die toch naar Nederlands risicogebied afreizen, moeten zich bij terugkomst op het coronavirus laten testen en in quarantaine gaan totdat de uitslag bekend is. Of reizigers ook na een negatieve uitslag in quarantaine moeten blijven, is per deelstaat verschillend.

Nederlanders die vanuit Nederlands risicogebied de Duitse grens oversteken, moeten een negatieve coronatest kunnen voorleggen. Wanneer ze dat niet kunnen, zijn ze verplicht in Duitsland een coronatest te laten doen en de uitslag in quarantaine af te wachten. Er staan hoge boetes op het negeren van de test- en quarantaineplicht.

Uitzonderingen voor grenspendelaars en korte reizen

Onder andere grenspendelaars hoeven zich niet op corona te laten testen en hoeven ook niet in quarantaine te gaan. Grenspendelaars die in Nederland wonen en in de Duitse deelstaat Noordrijn-Westfalen werken, of in Noordrijn-Westfalen wonen en in Nederlands risicogebied werken, dienen zich volgens de nieuwe Einreiseverordnung van de deelstaat Noordrijn-Westfalen wel eenmalig bij hun lokale Gesundheitsamt te melden.

Ook inwoners van Noordrijn-Westfalen die zich minder dan 24 uur in Nederlands risicogebied hebben opgehouden, hoeven niet aan de test- en quarantaineverplichting te voldoen. Dat geldt ook voor inwoners van Nederlands risicogebied die maximaal 24 uur in Noordrijn-Westfalen zijn, bijvoorbeeld om boodschappen te doen, te tanken of familie te bezoeken. Per 7 oktober is de meldplicht bij het lokale Gesundheitsamt voor hen komen te vervallen.

Strikt genomen dienen personen uit Nederlands risicogebied die minder dan 24 uur in de deelstaat Nedersaksen zijn een negatieve coronatest te kunnen laten zien. Volgens een woordvoerster van de deelstaatregering wordt er echter ook daar een uitzondering gemaakt voor het zogenaamde ‚kleine grensverkeer‘. In Nedersaksen zullen volgens haar vanaf komende vrijdag, 9 oktober, nieuwe regels gelden.

X