Als u als Nederlandse ondernemer de Duitse markt betreedt, heeft u meestal ook een bedrijfswagen nodig. In de meeste gevallen wordt deze auto gekocht, wat afbreuk doet aan uw liquiditeit. Dat dit niet het geval hoeft te zijn, weten maar weinig mensen. Er bestaat namelijk de mogelijkheid om bij uitbreiding naar de Duitse markt auto’s te leasen onder de bekende gunstige Duitse voorwaarden. Want zodra een medewerker in Duitsland woont en ook zijn werk hier uitoefent, heeft hij recht op een Duitse auto en dus ook op een leaseauto. Dit is zowel voor het bedrijf als de voor medewerker financieel zeer gunstig.

Het voordeel van een leaseauto is bij de meesten wel bekend. Aangezien de leasemaatschappij de financiering van het voertuig overneemt, heeft het bedrijf dat least meer financiële speelruimte voor toekomstige investeringen. Ze hoeven zich niet bezig te houden met de administratieve lasten van hun zakelijke wagenpark, en besparen hiermee tijd en moeite. Op deze manier kan de werkgever zich volledig op zijn kernactiviteiten richten.

Wel kan het voorkomen, dat een bedrijf dat zich onlangs in Duitsland heeft gevestigd, niet direct een leasecontract krijgt bij Duitse autobedrijven. Maar er bestaan ook leasemaatschappijen die met een patronaatsverklaring van de Nederlandse moedermaatschappij werken. Hierbij geeft de Nederlandse moedermaatschappij een garantieverklaring af, waarin deze verklaart garant te staan voor de betalingsverplichtingen van de dochtermaatschappij.

Dirk Metzkowitz

Over de auteur

Dirk Metzkowitz is accountmanager bij DirectLease.de GmbH

 

 

 

 

X