Duitsland Instituut Amsterdam organiseert brievenactie: schrijf een brief aan Angela Merkel

Duitsland Instituut Amsterdam organiseert brievenactie: schrijf een brief aan Angela Merkel

Het Duitsland Instituut Amsterdam (DIA) bestaat dit jaar 25 jaar. En dat in een heel bijzonder jaar, want na 16 jaar Bondskanselier van Duitsland te zijn geweest, stelt Angela Merkel zich bij de komende Bondsdagverkiezingen in september niet meer verkiesbaar. In het kader van het 25-jarig jubileum organiseert het Duitsland Instituut Amsterdam daarom een bijzondere brievenactie: geïnteresseerden worden uitgenodigd om een afscheidsbrief aan Angela Merkel te schrijven.

Briefschrijvers kunnen terugblikken op de afgelopen jaren: welke bijzonder herinneringen hebben ze aan Angela Merkel? Dat kan bijvoorbeeld een speech of uitspraak zijn die de briefschrijver altijd bijgebleven is, beelden van een (internationaal) bezoek, herinneringen aan haar leiderschap of andere persoonlijke verhalen. En welke erfenis laat Merkel achter? Ook kunnen ze juist vooruitblikken: hoe staat Duitsland ervoor, en wat zullen de kansen en uitdagingen voor de komende jaren zijn? De brief mag heel persoonlijk zijn, of juist geschreven vanuit de expertise van de briefschrijver.

Prijzen

Alle brieven zullen op de social media-kanalen van het Duitsland Instituut Amsterdam onder de aandacht worden gebracht. Vervolgens zal een jury de drie meest memorabele brieven selecteren. De jury bestaat uit Michèle de Waard, financieel & economisch journalist en auteur van ‘Angela Merkel: een politieke biografie’, Floor Houwink ten Cate, theatermaker en regisseur van de electro-opera ‘Merkel’, en Ton Nijhuis, historicus, politicoloog & filosoof en directeur van het Duitsland Instituut Amsterdam.

De drie geselecteerde brieven zullen worden beloond met mooie prijzen. Als eerste worden deze brieven aan Bondskanselier Merkel aangeboden. Daarnaast verschijnen de drie brieven op de website en in het lustrum-magazine van het Duitsland Instituut, en ontvangen de drie winnende briefschrijvers een DIA-Merkel-pakket.

Deadline: 1 juni 2021

Iedereen mag deelnemen aan de brievenactie. De brief mag maximaal 1000 woorden bevatten en mag in het Nederlands of Duits geschreven worden. Uiterlijk 1 juni 2021 moet deze per mail of post naar het Duitsland Instituut Amsterdam verstuurd zijn. De winnaars worden op 31 augustus 2021 bekendgemaakt.

Meer informatie is hier te vinden.

X