Duitsland is innovatiefste land van de wereld

Duitsland is innovatiefste land van de wereld

Sommige ontwikkelingen lijken in Duitsland wat langzamer te gaan dan we in Nederland gewend zijn. Het internet is er niet altijd even snel, pinnen kan niet overal en de digitalisering lijkt er maar langzaam terrein te winnen. Uit een recent onderzoek van het World Economic Forum (WEF) blijkt echter dat Duitsland het innovatiefste land ter wereld is.

In de ranglijst van innovatieve landen zijn onze oosterburen nog vóór de Verenigde Staten te vinden. Het WEF schrijft in zijn rapport dat Duitsland over de beste randvoorwaarden beschikt om innovatieve processen van een idee tot het op de markt brengen van een product te laten slagen.

Factoren

Het WEF heeft hier verschillende factoren laten meespelen. Duitsland scoort vooral hoog door het aantal wetenschappelijke publicaties, het aantal aangemelde patenten en de tevredenheid van klanten met Duitse producten. Ook is Duitsland economisch stabiel en heeft het land weinig schulden en inflatie. Bovendien hebben werknemers in Duitsland veel vakkennis. Slechts op het gebied van digitalisering loopt Duitsland achter.

Concurrentiekracht

Innovatie is één van de twaalf criteria waarmee het WEF de concurrentiekracht van landen heeft gemeten. Andere factoren zijn onder andere infrastructuur, de stabiliteit van de financiële sector en het onderwijsniveau. Wat betreft concurrentiekracht staat Duitsland wereldwijd op plaats 3, achter de Verenigde Staten en Singapore, en voert in Europa de ranglijst aan.

Hier is het onderzoek in te zien.

X