Kategorien News

Duitsland krijgt eigen versie NL-Alert

Naar aanleiding van de recente dodelijke overstromingen wordt het Duitse debat rondom een waarschuwingssysteem opnieuw gevoerd. Lang hield de Duitse politiek de boot af, vanwege vragen rondom het waarborgen van de privacy. Nu heeft de Duitse minister van Binnenlandse Zaken, Horst Seehofer, de implementatie van het landelijke waarschuwingssysteem echter alsnog in opdracht gegeven.

In Duitsland vielen door de overstromingen van twee weken geleden meer dan 180 doden. Volgens veel gedupeerden waren ze niet of slechts kort van tevoren gewaarschuwd voor het hoogwater. Mogelijk hadden hierdoor slachtoffers voorkomen kunnen worden. Door onder meer een tv-reportage van de Duitse publieke omroep ZDF werd gesteld dat het Nederlandse NL-Alert had geholpen bij het informeren van inwoners van de gebieden waar het hoogwater voor problemen zou gaan zorgen. Daardoor vielen er in Nederland geen slachtoffers. De roep om een waarschuwingssysteem is in Duitsland daardoor steeds groter geworden.

Cell broadcast als aanvulling

Seehofer maakte duidelijk dat het cell broadcast-systeem een aanvulling zal zijn op de bestaande sirenes, waarschuwingsapps en de radio, en geen vervanging. Met het nieuwe systeem weten burgers direct wat er aan de hand is en wat er moet gebeuren als ze bijvoorbeeld ’s nachts wakker worden gemaakt.

Het is nog niet duidelijk wanneer het systeem definitief in werking kan treden, omdat de Bondsdag de telecommunicatiewetgeving hiervoor moet aanpassen. Daarnaast zijn er technische aanpassingen vereist, zodat via de zendmasten dergelijke berichten verstuurd kunnen worden. Experts verwachten echter dat het systeem binnen 18 maanden gerealiseerd kan worden.

Advies BBK positief

Het Bundesamt für Bevölkerungsschutz und Katastrophenhilfe (BBK) gaf afgelopen voorjaar ook al opdracht om te onderzoeken in hoeverre zo’n systeem in Duitsland ingezet kan worden. De resultaten van dit onderzoek worden nog voor de Bondsdagverkiezingen in september verwacht. De president van de BBK, Armin Schuster, heeft al wel aangegeven dat het advies voor het waarschuwingssysteem positief zal zijn.

NL-Alert sinds 2012

Het Nederlandse waarschuwingssysteem NL-Alert werd al in 2012 ingevoerd. Het systeem kwam over vanuit de Verenigde Staten, waarbij de bevolking een sms krijgt zodra er in het gebied gevaar dreigt. Iedereen binnen het bereik van een bepaalde zendmast krijgt een sms in het geval van dergelijke situaties. Hierdoor kunnen burgers snel gewaarschuwd worden in geval van nood. Het ‘cell broadcast’-systeem is beschikbaar op elke mobiele telefoon; extra aanpassingen aan telefoons zijn dus niet nodig.