Duitsland lanceert corona-app

Duitsland lanceert corona-app

In de strijd tegen het coronavirus hebben diverse landen al een corona-tracing-app laten ontwikkelen. Ook Duitsland heeft nu zijn eigen app: de ‘Corona-Warn-App’ werd op dinsdag 16 juni uitgebracht en is beschikbaar voor smartphones met Android en iOS.  

De nieuwe app werd dinsdagochtend gepresenteerd door de regering, softwareontwikkelaar SAP, telecombedrijf Deutsche Telekom, het Robert Koch Institut en het wetenschappelijke centrum Helmholtz CISPA in Saarbrücken. 24 uur later later hadden al 6,4 miljoen mensen de app gedownload.

Doel van de app is om het contactonderzoek bij mensen die met het coronavirus besmet zijn te vereenvoudigen. Ook moet de app ervoor zorgen dat het aantal besmettingen niet stijgt zodra er versoepelingen doorgevoerd worden.

Werking

De telefoons van de gebruikers die de Duitse app hebben geïnstalleerd maken contact met elkaar door middel van bluetooth. Wanneer de telefoons zich langer dan 15 minuten op minder dan 2 meter van elkaar bevinden, wordt dat op de telefoons van de betrokken personen geregistreerd. Zodra iemand besmet is met het coronavirus, wordt iedereen gewaarschuwd die bij deze persoon in de buurt is geweest terwijl de app ingeschakeld was. Deze personen kunnen niet achterhalen waar en wanneer het contact heeft plaatsgevonden en alle betrokkenen blijven anoniem.

Gewaarschuwde personen kunnen in quarantaine gaan en zich eventueel laten testen. Ook kunnen gebruikers via de app digitaal hun testresultaten ontvangen.

Privacy

Voor de regering was de waarborging van de privacy van de gebruikers van de app van het grootste belang. De gegevens van de gebruikers worden uitsluitend op hun eigen telefoon opgeslagen; er is geen sprake van centrale opslag. Volgens de ontwikkelaars kunnen overheden, gezondheidsinstanties en bedrijven niet bij deze data komen.

De Corona-Warn-App voor Nederlanders

Al snel na de lancering berichtten Nederlanders die in Duitsland wonen en gebruikmaken van een Nederlands Google- of Apple-account, dat ze de app niet op hun smartphone kunnen installeren. Hierdoor kunnen Nederlanders die naar Duitsland zijn verhuisd, er op vakantie zijn, er werken of vanwege een andere reden vaak in Duitsland zijn de app vooralsnog niet gebruiken.

X