Nederlanders trekken steeds vaker in de zomer naar Duitsland om vakantie te vieren. Frankrijk staat nog wel bovenaan het lijstje van populairste vakantiebestemmingen in de zomer, maar Duitsland wint terrein. Dit blijkt uit gegevens van het CBS.

Bijna 1,5 miljoen van de 9,6 miljoen zomervakanties (15,6%) werd vorig jaar in Duitsland doorgebracht. Frankrijk is nog steeds hét vakantieland voor Nederlanders tijdens de zomervakantie, met ruim 1,7 miljoen vakanties (17,7%). Het aantal vakanties in Frankrijk is al jarenlang stabiel, maar Duitsland komt gestaag dichterbij. In 2006 was het aandeel van Duitsland nog 11,8 procent en van Frankrijk 19,6%. Over het hele jaar gezien is Duitsland wel al jaren de onbetwiste nummer 1 vakantiebestemming onder Nederlanders. Vooral voor korte vakanties is Duitsland veruit het populairst.

Vorig jaar brachten in totaal 8,4 miljoen Nederlanders vier of meer nachten tijdens de zomerperiode in het buitenland door. In de top 5 van populairste vakantiebestemming is Spanje (10,4%) terug te vinden op plek 3, gevolgd door Italië (7,9%) en Griekenland (6,7%).

Nederlanders reizen het liefst per auto naar hun vakantiebestemming. Bij meer dan de helft (55%) van alle zomervakanties in 2014 werd de auto als transportmiddel gebruikt. Dit geldt ook voor Duitsland: bij 75% van alle zomervakanties bij onze oosterburen werd de auto gepakt richting vakantieadres.

Steeds minder vakantiegangers hebben zin om in een tent te bivakkeren. Ze verblijven liever in een hotel of een zomerhuisje van particulieren. De meeste Nederlanders kiezen voor het gemak van een hotel: bijna 3 miljoen (30% van het totaal) waren hotelvakanties. Op de tweede plaats staat het zomerhuisje met 15,6%. Het totale aantal kampeervakanties slonk van 14,1% in 2002 naar 7,8 procent in 2014. Nederlanders trekken wel graag met een caravan richting La Douce France: van alle vakanties in Frankrijk is bijna een kwart een caravan- of vouwwagenvakantie.

X