Duitsland scherpt coronamaatregelen aan

Duitsland scherpt coronamaatregelen aan

Na urenlang overleg tussen de Duitse bondskanselier Angela Merkel en de minister-presidenten van de Duitse deelstaten zijn gisteren nieuwe coronamaatregelen afgekondigd. Die komen op een moment dat het aantal besmettingen in Duitsland steeds sterker stijgt: het Duitse Robert Koch Institut meldde vandaag 6.683 nieuwe gevallen. Dat is een recordaantal.

De nieuwe maatregelen gaan getrapt gelden. Er worden nieuwe maatregelen van kracht wanneer de grenswaarde van 35 besmettingen per 100.000 inwoners per zeven dagen overschreden wordt. Wanneer er vervolgens meer dan 50 besmettingen per 100.000 inwoners per zeven dagen zijn geconstateerd, worden de maatregelen nog verder aangescherpt.

Uitbreiding mondkapjesplicht en bovengrens voor feestjes

Zodra er in een Kreis meer dan 35 coronabesmettingen per 100.000 inwoners per zeven dagen zijn, wordt de mondkapjesplicht uitgebreid. In publieke ruimtes waar weinig afstand is, dienen mensen dan mondkapjes te gaan dragen. Daarnaast mogen er dan niet meer dan 25 mensen op feestjes in openbare ruimtes bijeenkomen, en maximaal 15 mensen op privéfeestjes.

Deze regels gaan gelden voor steden als Bonn, Osnabrück en Oldenburg, waar nu 35 nieuwe besmettingen per 100.000 inwoners per zeven dagen vastgesteld worden.

Horeca op slot en verbod op alcoholverkoop

De maatregelen worden nog strenger wanneer er in een Kreis meer dan 50 coronabesmettingen per 100.000 inwoners per zeven dagen zijn vastgesteld. De mondkapjesplicht wordt dan nog verder uitgebreid. Bovendien gaat de horeca in dit geval om 23.00 uur dicht en mag er geen alcohol meer verkocht worden.

Daarnaast mogen er dan nog maar tien mensen bij elkaar komen, zowel in openbare ruimtes als in privé-situaties. Er mogen dan bovendien nog maar mensen uit slechts twee verschillende huishoudens bij elkaar komen. Wanneer het aantal nieuwe besmettingen meer dan tien dagen boven de 50 besmettingen per 100.000 inwoners per zeven dagen blijft, mogen nog maar vijf personen uit twee verschillende huishoudens samenkomen.

In steden als Berlijn, Keulen, Essen, Düsseldorf, München en Frankfurt zijn al meer dan 50 nieuwe besmettingen per 100.000 inwoners per zeven dagen vastgesteld. Dat geldt ook voor de Kreise Emsland en Grafschaft Bentheim aan de Nederlandse grens.

Nog geen besluit over Beherbergungsverbot

De afgelopen tijd was in Duitsland veel te doen over het zogenaamde ‘Beherbergungsverbot’: inwoners van binnenlandse risicogebieden zouden dan niet buiten hun eigen woonplaats mogen overnachten. De regering en de deelstaten konden het hier niet over eens worden. In november wordt opnieuw overlegd. Wel worden de Duitsers opgeroepen om van niet-noodzakelijke reizen naar risicogebieden af te zien.

De deelstaten moeten de regels nu in nieuwe coronaverordeningen gaan vastleggen.

X