De Duitse bondskanselier Angela Merkel heeft gisteren tijdens een persconferentie bekendgemaakt dat de huidige contactbeperkingen in Duitsland ten gevolge van het coronavirus tot en met 3 mei verlengd zullen worden. Er zullen echter ook enkele maatregelen voorzichtig versoepeld worden.

De huidige contactbeperkingen houden in dat iedereen 1,5 meter afstand van elkaar moet houden, privébezoeken vermeden dienen te worden en dat je met maximaal één persoon die niet tot je eigen huishouden behoort mag afspreken.

Ook heeft Merkel aangekondigd dat grote evenementen in ieder geval tot en met 31 augustus verboden zijn. Wanneer een evenement precies als groot evenement wordt aangemerkt maken de afzonderlijke deelstaten later bekend, maar het verbod geldt in ieder geval voor grotere concerten, kermissen, schuttersfeesten en sportwedstrijden met publiek.

Ook horeca en andere plekken waar veel mensen bij elkaar komen, zoals overdekte winkelcentra, blijven voorlopig dicht. Restaurants mogen wel een bezorg- en/of afhaalservice aanbieden. In kerken, moskeeën en synagogen komen eveneens veel mensen bij elkaar; daarom blijven ook die gebouwen voorlopig gesloten.

Bovendien worden de controles aan de grenzen met Denemarken, Luxemburg, Frankrijk, Oostenrijk en Zwitserland met twintig dagen verlengd. Dat geldt volgens Die Welt niet voor de grenzen met Nederland en België.

Tot slot wordt dringend aangeraden om in het openbaar, dus in winkels en het openbaar vervoer, mondkapjes te dragen. Een sjaal voor de mond is ook een optie. Het dragen van een mondkapje wordt echter niet verplicht.

Versoepelingen

Daarnaast maakte Merkel enkele versoepelingen van de maatregelen bekend. Als eerste mogen winkels met een maximaal verkoopoppervlak van 800 m² vanaf 20 april hun deuren weer openen. Winkels die groter zijn dan 800 m² mogen ook openen wanneer ze hun verkoopoppervlak naar maximaal 800 m² verkleinen. Ongeacht hun grootte mogen boekhandels, woonwinkels, autodealers en fietsenwinkels vanaf die dag ook weer openen. Ze moeten zich wel aan strenge voorschriften houden: klanten dienen te allen tijde 1,5 meter afstand van elkaar te kunnen houden. Vanaf 4 mei mogen ook winkels met een verkoopoppervlak van maximaal 2500 m² weer open.

Daarnaast zullen vanaf 4 mei de scholen gefaseerd weer opengaan. Daarbij zullen scholieren die belangrijke toetsen en examens hebben als eerste weer naar school mogen. Dat geldt bijvoorbeeld voor eindexamenleerlingen en scholieren in het laatste jaar van de basisschool. Het onderwijs dient zo ingericht te worden dat scholieren en leraren 1,5 meter afstand van elkaar kunnen houden. Kinderdagverblijven en basisscholen blijven voorlopig dicht.

Ook kappers mogen vanaf 4 mei weer aan het werk.

Details worden nog uitgewerkt

De details van de maatregelen worden vandaag door de deelstaatparlementen besproken en verder uitgewerkt. Er kunnen dus nog verschillen tussen de deelstaten ontstaan. Op 30 april zullen Merkel en de deelstaatpremiers de maatregelen weer evalueren.

X