Via een Digitale Tour kennismaken met het buurland

Via een Digitale Tour kennismaken met het buurland

Om de voordelen van de grensregio volledig te kunnen benutten, is het belangrijk om de mogelijkheden aan de andere kant van de grens te (leren) kennen. Het Nederlands-Duitse INTERREG-project PraktiTrans is onderdeel van het koepelproject Arbeidsmarkt Noord van de Eems Dollard Regio en brengt scholen, werkzoekenden, overheidsinstanties en bedrijven bij elkaar om samen praktische informatie uit te wisselen en raakvlakken te creëren. Tijdens de coronacrisis biedt het project een Digitale Tour aan.

De afgelopen jaren zijn al diverse Job-Bussen de grens overgestoken om scholieren, werkgevers en studenten te informeren over en kennis te laten maken met de opleidingsmogelijkheden in het buurland. Door het coronavirus is dat op dit moment niet mogelijk. Het project wil echter alsnog op een internationale en praktische manier het onderwijsprogramma van scholen ondersteunen. Daarom is de Digitale Tour in het leven geroepen. Zo kunnen scholieren en studenten alsnog kennismaken met de mogelijkheden in het buurland.

Informatie over sollicitatieproces, beroepsopleidingen en bedrijfscultuur in het buurland

De Tour vindt plaats in een eenvoudige webinar-omgeving. Het programma begint met een digitale introductie. De groep krijgt een presentatie over de culturele diversiteit van beide landen. Daarna wordt gezamenlijk de website van het betreffende bedrijf bekeken. Hier worden verschillende onderwerpen besproken, zoals het sollicitatieproces, beroepsopleidingen en de bedrijfscultuur in het buurland. Ook de taal van het buurland komt aan bod. Daarna vindt er een gesprek met iemand uit het bedrijf plaats. Het bedrijf wordt gepresenteerd en er kan een rondleiding of interview ingepland worden. Dat hangt af van de belangstelling van de groep en de mogelijkheden binnen het bedrijf.

De Digitale Tour kan eenvoudig in het dagelijks schoolprogramma ingepast worden. Tijdintensief is het niet; een blokuur is ruim voldoende.

Meer informatie en aanmelding 

Geïnteresseerden kunnen contact opnemen met de projectleiding bij de Wachstumsregion Ems-Achse:

  • Caroline Wille, Duits-Nederlandse arbeidsmarkt / Deutsch-Niederländischer Arbeitsmarkt, wille@emsachse.de, +49 (0)4961 940998-41
  • Tessa Gilbert, Duits-Nederlandse arbeidsmarkt / Deutsch-Niederländischer Arbeitsmarkt, gilbert@emsachse.de, +49 (0)4961 940998-17

Wanneer een groep leerlingen wil deelnemen, heeft de projectleiding onderstaande gegevens nodig:

  • Een datum
  • Het aantal leerlingen dat deelneemt
  • Het aantal leraren dat deelneemt
  • De opleiding(srichting), jaargang en de leeftijd (gemiddeld)
  • Een eventuele voorkeur voor een branche

 

Caroline Wille. 

Over de auteur

Caroline Wille (MA) werkt sinds 2011 bij de NHL Stenden in Emmen en het Rijnland Instituut en houdt zich daar bezig met grensoverschrijdende zaken. Naast inhoudelijke thema’s over de hogeschool is ze actief in regionale projecten. Ze heeft gestudeerd in Nederland, maar groeide op in Duitsland en woont en werkt tegenwoordig in beide landen. 

 

 

 

 

 

 

X