Wat te doen met het teveel aan energie dat door windmolens en zonnepanelen wordt geproduceerd? In Duitsland maken ze er methaangas van. Begin deze week nam energiebedrijf RWE, het moederbedrijf van Essent, hiervoor een proefinstallatie in gebruik in Ibbenbüren.
In 2030 wil Duitsland de helft van zijn stroomvoorziening halen uit hernieuwbare bronnen (de zogenaamde ‘Energiewende’). Om dit te bereiken worden kerncentrales gesloten en verschijnen er steeds meer windturbines en zonnepanelen in het Duitse landschap. Bij veel wind en zon produceren deze duurzame energiebronnen vaak een teveel aan stroom. Energiebedrijf RWE werkt daarom aan innovatieve oplossingen voor de tijdelijke opslag van dit stroomoverschot.
De onlangs geopende proefinstallatie in Ibbenbüren, met een capaciteit van 150 kw, gebruikt stroom uit zon of wind om via elektrolyse waterstof te produceren. Met de waterstof wordt via een chemisch proces methaangas gemaakt dat kan circuleren in het aardgasnet. Op deze manier wordt de overtollige energie uit zon en wind behouden. Deze kan in een later stadium weer worden ingezet, als er bijvoorbeeld weinig zon of wind is.
Meer informatie bij Z24